Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Aardappelpuree

Vertaling

Kentang tumbuk

Kenmerken

Aardappelpuree is, zoals de naam al zegt, een puree van gekookte aardappels. Men kan de puree grof laten, dus met stukjes aardappel duidelijk herkenbaar, of men gebruikt een zeef om de puree zo glad mogelijk te krijgen.

Samenstelling

Eerst worden de aardappels met zout gekookt. Dit kan geschild of in de schil. Dan moet men later de schil van de aardappels afpellen. Daarna worden de aardappels gestampt met een pureestamper, vermengd met wat boter en kokende melk, tot de gewenste dikte is bereikt. Dan door een zeef voor gladde puree of men laat de puree wat grover. Door kruiden toe te voegen, zoals bijvoorbeeld peper en nootmuskaat, brengt men de puree op smaak.

Smaak

De smaak kan door het gebruik van verse kruiden en specerijen aan elke persoon worden aangepast. Vaak wordt er geraspte kaas of uitgebakken spekjes toegevoegd. Aaardappelpuree is de basis voor elke stamppot. Daarvoor wordt gekookte of rauwe groente door de puree gestampt. Ook is puree erg geschikt om in de oven of onder de grill te gratineren.

Door geraspte kaas en enkele klontjes boter over de puree te strooien, ontstaat door de hitte van de oven of grill een heerlijk krokant korstje. Voor aardappelkroketten heeft men stevige puree nodig. Door ze te paneren met paneermeel, broodkruim of panko krijgt men door het frituren een heerlijk krokant korstje om de kroket.

Verkrijgbaar

De aardappel is in elke supermarkt, op de markt of bij de groenteboer te koop. Ook wordt instant aardappelpuree in pakjes verkocht. Je moet het poeder met warme melk aanmaken en zodoende ontstaat de aardappelpuree. Het is een makkelijke manier om puree te maken, maar de smaak is duidelijk minder dan die van de "echte" puree.

Voedingswaarden van aardappelpuree ( per 100 gr. )
99
418
79,3
3,5
12
-
4,2
1,7
0,7
1,3
0,8
-
Vitamines van aardappelpuree ( per 100 gr. )
0,03
0,04
0,65
0,6
8
-
1
0,1
Mineralen van aardappelpuree ( per 100 gr. )
250
300
45
80
0,3
15
0,05
0,25