Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Teriyakisaus

Kenmerken

Teriyaki is een Japanse manier van grillen en glaceren (teri=glans en yaki=bakken/grillen). In Japan gebruikt men deze techniek vooral voor allerlei soorten vis, terwijl in het Westen het vaker gebruikt wordt voor vlees. Het bekendst is de kip teriyaki. De saus, tare genaamd, een mengsel op basis van sojasaus, sake, mirin en suiker, wordt eerst gebruikt als marinade en na het marineren tot stroopje ingekookt om mee te glaceren.

Teriyaki is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (teri) krijgt. Om een teriyaki gerecht te maken, moeten de ingrediënten eerst gemarineerd worden en op zijn minst ingesmeerd worden met teriyakisaus. Daarna worden de ingrediënten geroosterd of gegrilld.

Tijdens het grillen worden lagen saus steeds opnieuw toegepast. Het gerecht kan zelfs compleet gedompeld worden in saus, en weer op het vuur gezet daarna. Zo ontstaat een dikke ‘lak’ saus op het gerecht. Het gebruiken van de saus helpt het gerecht ook een beetje afkoelen. Hierdoor kan het op een heet vuur gegrild worden zonder dat het aanbrandt.

De saus voor teriyaki wordt gemaakt van onder andere soja, suiker en rijstwijn. In het westen kun je de teriyaki-achtige saus kant-en-klaar kopen in de supermarkt of Oosterse winkel. Vaak zitten er dan niet-traditionele ingrediënten in zoals knoflook.

Samenstelling

Je kunt natuurlijk gewoon een fles teriyaki saus kopen in de supermarkt, maar authentieke teriyaki saus is erg makkelijk zelf te maken en heel veel lekkerder. Om teriyaki saus te maken is mirin essentieel, maar als je geen mirin kunt krijgen, kun je het vervangen door sake en suiker. Teriyaki saus kan worden gebruikt om een mooie glanslaag aan te brengen en ook voor het marineren van vlees en groenten.

Teriyaki saus:

Ingrediënten:

- kwart kop donkere sojasaus
- kwart kop sake wijn
- 2 eetlepels mirin wijn
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel witte suiker

Bereiding:

Rasp de knoflook. Meng sojasaus, sake, knoflook, mirin en suiker in een kleine steelpan en verwarm de pan op een middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Het kan onmiddellijk worden gebruikt of het kan gekoeld worden.

Variaties: honing, bruine basterdsuiker of gembersiroop i.p.v suiker, gember en/of knoflook erbij, snufje vijfkruidenpoeder, allemaal lekker.

Nog een heerlijke variatie van teriyakisaus:
Verwarm voor ruim 2,5 dl. saus in een steelpan 100 ml. kippenbouillon en 100 ml. sojasaus. Voeg 200 gr. vloeibare honing toe en 50 gr. bruine basterdsuiker. Halveer 1 serehstengel en snij deze in stukken. Rasp een stukje verse gember (ca. 2 cm). Doe de gember en de serehstengel bij de saus en breng het geheel aan de kook. Laat de saus 15 min. zachtjes pruttelen. Zeef de saus. Voor een wokschotel gebruik je ongeveer 1-2 eetlepels per persoon.

Smaak

Dankzij de Japanse sake en mirin wijn (beschikbaar in de meeste Aziatische winkels), is dit teriyakisausrecept eenvoudig en zoet. Gebruik het als een saus of marinade voor kip, vis of andere soorten vlees. Pas tijdens het grillen wel op, dat de saus niet verbrandt, want hij bevat vrij veel suiker.

Teriyakimarinade is niet alleen lekker bij de zalm en andere vissoorten maar ook bij vlees, gevogelte en groente. Tevens kun je deze teriyakisaus aan een roerbakschotel toevoegen voor een heerlijk zoete smaak.

Herkomst

Teriyakisaus komt oorspronkelijk uit Japan.

Verkrijgbaar

Wil je niet zelf de saus maken, dan is hij ook kant-en-klaar in de supermarkt of de oosterse toko te koop.

Voedingswaarden van de gemiddelde teriyakisaus ( per 100 gr. )
90
379
76,6
6,1
16,2
-
-
-
-
-
-
-
Vitamines van de gemiddelde teriyakisaus ( per 100 gr. )
-
0,05
0,06
0,11
20
-
-
-
Mineralen van de gemiddelde teriyakisaus ( per 100 gr. )
3800
225
20
150
1,7
60
0,1
0,1