Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Basilicum

Vertaling

Selasih

Latijn

Ocimum basilicum

Familie / soort

Lamiaceae / kruid

Kenmerken

Basilicum is een gevoelige eenjarige plant. Hij wordt ongeveer 45 cm. hoog en 30 cm. breed. De stengels zijn harig, fijn, geribbeld, vierkant, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis. De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur. Basilicum is een belangrijk keukenkruid. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd.

Soorten

- Citroenbasilicum
- Anijsbasilicum
- Thai basilicum

Smaak

Basilicum is een smaakmaker voor soepen, sauzen, groenten, tomaten, kaas, ei, vis, vlees, gevogelte, konijn en lever. Verse basilicum voegt u aan het einde van een bereiding toe. Verwarmt u verse basilicum, dan verliest ze veel van haar smaak. Dat geldt overigens weer niet voor gedroogde basilicum, die kan gerust een tijdje meekoken. In plaats van verse basilicum kunt u ingevroren basilicum gebruiken.

Herkomst

Van oorsprong is basilicum afkomstig uit India. Het is in India een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank.

Teelt

Basilicum groeit het beste op een warme en zonnige plaats, beschut tegen wind, vorst en snikhete middagzon. De grond het liefst goed gedraineerd en vochtig. Zet de planten niet te dicht tegen elkaar, want dan kan er schimmel optreden.

In warme landen zal de basilicumplant meerjarig zijn. In de koudere streken sterft de plant in het najaar af en zal men in de lente weer moeten zaaien.

Verkrijgbaar

Basilicum kan men in de supermarkt kopen. Soms als plant in een pot, maar meestal een paar takken in folie verpakt. Ook kan men hier gedroogde basilicum kopen.

Leuke weetjes

Omdat basilicum rond het graf van Christus na de wederopstanding groeide, gebruiken sommige Grieks-orthodoxe kerken het om er wijwater mee te bereiden en zetten potten met basilicum bij het altaar.

In ItaliŽ kon een dame die op vrijersvoeten wilde, dit aangeven door een pot met basilicum voor haar raam te zetten.

Voedingswaarden van verse basilicum ( per 100 gr. )
47
197
86,2
3
5
4,6
0,8
0,1
0,1
0,5
-
4
Vitamines van verse basilicum ( per 100 gr. )
-
0,07
0,3
-
-
-
30
-
Mineralen van verse basilicum ( per 100 gr. )
10
300
250
40
5,6
10
-
0,6