Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Nata De Coco

Kenmerken

Nata de Coco komt uit het Spaans en betekent "cream of coconut", wat inhoudt, dat het oorspronkelijk ook van kokosmelk kan worden gemaakt. Het is een dessert dat lijkt op gelei. Het is wit tot doorschijnend. Doorschijnend als het van kokoswater wordt gemaakt, wit als er kokosmelk wordt gebruikt. Het heeft een stevige structuur, is rijk aan voedingsvezels, bevat geen cholesterol en 0 procent vet. Omdat nata de coco zoveel voedingsvezels bevat is het een prima voedingsmiddel om indigestie tegen te gaan. Het bevordert de spijsvertering.

Nata de coco is een voedingsmiddel dat oorspronkelijk van de Filippijnen komt. Het kokoswater wordt doormiddel van bacteriŽle gisting gefermenteerd. Het lijkt op gelei, maar is steviger van opbouw. Omdat het van zich zelf weinig smaak heeft wordt het vaak in een suikersiroop bewaard en dan als onderdeel van een dessert, zoals ijs, pudding of vruchtensalade of in een vruchtendrankje gebruikt.

Nata de coco bevat van zichzelf geen calorieŽn. Omdat het vaak in een siroop wordt verkocht, wordt het aantal calorieŽn door deze siroop bepaald. Wil je een dessert, dat weinig calorieŽn bevat, spoel dan de blokjes nata de coco af en gebruik ze in een fruitsalade van vers fruit.

Nata de coco is zeer goed voor onze spijsvertering vooral voor degenen die last hebben van constipatie. Het helpt om onze darmen schoon te houden en verstoppingen te voorkomen. Vele studies toonden aan dat regelmatige consumptie van nata de coco helpt om ons te beschermen tegen darmkanker, atherosclerose en trombose. In veel Aziatische landen zoals Japan, Taiwan, IndonesiŽ en Singapore, wordt nata de coco regelmatig als dessert na de maaltijd geserveerd. Het is geschikt voor jong en oud.

Samenstelling

Het belangrijkste ingrediŽnt voor de productie van nata de coco is kokoswater. Het water wordt eerst gezeefd, dan wordt er 100 gram suiker per liter kokoswater toegevoegd. Door toevoeging van azijnzuur wordt het pH-gehalte op peil gehouden. Om het fermenteren op gang te brengen wordt een zogenaamde starter toegevoegd. Deze starter bevat de bacterie Acetobacter xylinum. Dan wordt de vloeistof aan de kook gebracht om het proces te versnellen. De vloeistof moet dan in containers tot kamertemperatuur afkoelen. De ideale temperatuur voor totale fermentatie is 28 - 31 graden. De containers moeten dan minstens 15 dagen volkomen met rust gelaten worden.

Omdat de bacterie zuurstof nodig heeft om zijn werk te doen worden de containers met schoon kaasdoek afgedekt. Door de fermentatie ontstaan er enzymen, die de suikers tot een soort cellulozevezels maken. Deze vezels vormen een laagje op het kokoswater. Na de nodige rijpingstijd wordt dit laagje verwijderd en in blokjes gesneden. Omdat er door de fermentatie azijn is gevormd, moeten de blokjes goed worden gewassen en aan de kook gebracht worden om het azijn te verwijderen en om de blokjes transparant te maken. Vaak wordt in het laatste kookwater nog suiker toegevoegd. Er wordt 1 kilogram suiker op 1 kilogram nata de coco gebruikt.

Op het laatst bevatten de containers twee lagen. De bovenste is de nata de coco en de tweede is een vloeistof, die later weer als starter voor een nieuw fermentatieproces kan worden gebruikt.

Smaak

Omdat pure nata de coco geen smaak van zich zelf heeft, wordt het vaak gemengd met vruchtendranken, of vers fruit. In de winkel wordt nata de coco reeds gezoet verkocht. Lijkt je dit te zoet in combinatie met vruchtendrank of fruit, dan kan je de nata de coco voor gebruik goed wassen. Hierdoor zal de meeste suiker weggespoeld worden. Gezoete nata de coco wordt puur gebruikt als dessert. De ongezoete vorm kan ook in hartige gerechten worden gebruikt.

Herkomst

Boeren op het platteland van de Filippijnen hebben de eerste nata de coco gemaakt. In de jaren negentig was nata de coco in Japan erg populair, omdat er geen calorieŽn in zitten. Japan importeerde 90% van alle nata de coco die op de Filippijnen werd geproduceerd. Toen deze hype over was, kwamen de kleine boeren op de Filippijnen in de problemen.

Verkrijgbaar

Nata de coco is in de oosterse supermarkt te koop. Het wordt in blik of in plastic bekers verkocht.