Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Arachideolie

Vertaling

Minyak kacang tanah

Latijn

Arachidis oleum hydrogenatum

Kenmerken

Arachideolie is plantaardige olie die uit pinda's wordt gewonnen. De olie is een heel heldere, lichtgekleurde, enigszins naar pinda's ruikende olie, die sterk kan worden verhit. Dat maakt de olie zeer geschikt voor roerbakken. Omdat de olie weinig verzadigde vetzuren bevat, kan deze olie ook in warme streken lang bewaard worden zonder ranzig te worden. Onder de 2 graden kan de olie dik worden, maar wordt op kamertemperatuur weer vloeibaar.

Arachide- of pindaolie wordt ook in cosmetische producten gebruikt.

Soorten

- Pindaolie
- Aardnotenolie

Samenstelling

Na de oogst worden de pinda's 2 tot 4 weken gedroogd. Daardoor wordt het vochtgehalte teruggebracht van 40% tot 7%. Het oliegehalte is 45%. Daarna worden de pinda's gedopt en wordt de olie uit de noten geperst. De olie moet worden gezeefd, waardoor een heldere olie overblijft. De pulp die na het malen en persen is overgebleven wordt met een oplosmiddel vermengd en daarna nog eens uitgeperst. Hierbij ontstaat een olie die van mindere kwaliteit is. Het restproduct wordt als veevoer gebruikt. Koudgeperste olie kan tot 160 graden worden opgewarmd, terwijl de geraffineerde olie tot 230 graden kan worden verhit zonder te verbranden.

Smaak

Koudgeperste arachideolie is gelig van kleur en heeft een lichte pindasmaak. Geraffineerde arachideolie is smaakloos.

Herkomst

De pinda komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en vooral uit BraziliŽ. Door Spaanse, Portugese en Chinese handelaren zijn de pinda's over de tropische gebieden verspreid. China en India zijn nu 's werelds grootste producenten van pinda's.

Verkrijgbaar

Arachideolie is in de supermarkt en de oosterse toko's te koop.

Allergie

Mensen met een pinda-allergie kunnen alleen geraffineerde arachideolie verdragen, de koudgeperste niet, daarom kunnen ze beter een andere oliesoort gebruiken.

Leuke weetjes

Pindakaas was vroeger het restproduct van de arachideolie. Omdat de olie er uit was gehaald was deze pindakaas erg droog.

Voedingswaarden van arachideolie ( per 100 gr. )
879
3682
0,5
-
-
-
99,5
16
53
30
1,2
-
Vitamines van arachideolie ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van arachideolie ( per 100 gr. )
-
-
-
-
0,1
-
-
-