Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Cayennepeper

Vertaling

Cabe rawit bubuk

Latijn

Capsicum annuum

Familie / soort

Nachtschade / cabai rawit

Kenmerken

Cayennepeper is een rood poeder, dat gebruikt wordt in de keuken om gerechten een pittige smaak te geven. Het is genoemd naar de stad Cayenne in Frans Guyana. Cayennepeper kan ook in de vorm van vlokken worden gekocht.

Het heeft niets met witte- of zwarte peper te maken, maar met de chilipeper, of de rode peper of de Indonesische lombok of rawit.

Soorten

- Capsicum baccatum
- Capsicum chinense
- Capsicum cream

Samenstelling

De chilipeper wordt ook wel Spaanse peper of rode peper genoemd en is afkomstig van de Capsicum-familie. Capsicum komt van het Griekse woord kapto, wat betekent "om in te bijten". En een bite heeft de chilipeper zeker! De Capsicum-familie heeft twee varianten: zoet (paprika) en pittig. Naast het uiterlijk, zit het verschil 'm in de aanwezigheid van het stofje capsaÔcine. Dit stofje stimuleert de tong zodat het net lijkt alsof je "in brand staat". Om cayennepeper te maken worden gedroogde chilipepers tot poeder gemalen.

Smaak

Cayennepeper heeft een wat bittere, rokerige scherpe smaak. De scherpte ligt aan de soort peper die gebruikt is.

Herkomst

De chilipeper komt oorspronkelijk uit Latijns Amerika. Nadat Columbus Amerika ontdekte werd de plant over de aarde verspreid. Of de rawit al in AziŽ verbouwd werd is niet te achterhalen. De peperplanten groeien in de tropen en subtropen, maar in de huiskamer is het ook mogelijk om pepers te kweken.

Teelt

De peperplant groeit goed op humusrijke grond, die niet te nat is. De planten kunnen het beste aan het einde van het regenseizoen (eind maart) geplant worden. De planten worden door middel van zaad gekweekt.

Er is een enorme variŽteit aan chiliplanten, zowel in hun eigenschappen als grootte. De gemiddelde hoogte is minder dan een meter. De planten krijgen witte bloempjes, die door insecten worden bestoven. De pepers kleuren eerst groen en worden daarna rood. In beide stadia worden ze gegeten.

Verkrijgbaar

Cayennepeper wordt als poeder en als vlokken in de supermarkt en de oosterse toko's verkocht.

Leuke weetjes

Cayennepeper is een smaakmaker met veel gezondheidsvoordelen! Studies en onderzoek tonen aan dat cayennepeper helpt de eetlust te onderdrukken en zo dus overeten onderdrukken, cayennepeper helpt bij het tegengaan van de ontwikkeling van vetcellen. De stof (capsaicine) is daar verantwoordelijk voor. Verder heeft cayennepeper ook een gunstige invloed op kanker, artritis, hoofdpijnen en psoriasis.

Voedingswaarden ( per 100 gr. )
371
1555
13,5
11,5
30,5
-
17
4,5
3,5
9
-
26,5
Vitamines ( per 100 gr. )
-
0,35
0,9
-
-
-
80
-
Mineralen ( per 100 gr. )
30
2100
150
-
8
-
-
-