Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Amandel

Vertaling

Kacang almond

Latijn

Prunus dulcis

Familie / soort

Rosaceae / prunus

Kenmerken

De amandelboom is familie van de pruim, abrikoos, kers, perzik en nectarine. De amandel is het zaad van de amandelboom. Amandelen worden in augustus geoogst. Eigenlijk is het de pit van de amandelboom. De harde schil om de pit wordt gekraakt en dan wordt het vliesje om de pit verwijderd. Dit gaat het makkelijkst als je de amandel eerst in water blancheert. Het velletje laat dan gemakkelijk los. Daarna kan de amandel worden gebruikt. Door de amandelen droog te persen verkrijgt men amandelolie. Van gemalen amandelen wordt het amandelmeel gemaakt. Amandelmeel wordt vaak gebruikt als een gluten-vrij alternatief voor tarwe meel.

Soorten

- Zoete amandel
- Bittere amandel

Smaak

Je hebt zoete en bittere amandelen. Zoals de naam al zegt is de ene zoet en de ander bitter. De zoete amandel wordt het meest gebruikt, bijvoorbeeld in gebak en cosmetica. Denk daarbij aan amandelspijs en amandelolie. De bittere amandel wordt in zeer kleine aantallen gebruikt in de voedselindustrie voor de smaak. Deze amandel bevat de stof amygdaline. Deze stof kan in ons lichaam omzetten in blauwzuur, dat erg giftig is. Volwassenen mogen, afhankelijk van hun gewicht, maar 10 tot 15 bittere amandelen eten. Kinderen natuurlijk nog minder, beter helemaal laten staan.

Ook de onrijpe groene amandel kan gegeten worden, al wordt de smaak niet door iedereen gewaardeerd. Groen smaakt hij namelijk nogal bitter. Om de bittere smaak enigszins op te heffen worden de amandelen in wat zout gedoopt.

Herkomst

De amandel komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. In de bijbel wordt reeds over de amandel gesproken. Tegenwoordig komen de meeste amandelen uit CaliforniŽ of Spanje.

Teelt

De amandel groeit aan de amandelboom. Het is het zaad van deze boom.

Verkrijgbaar

Amandelen zijn in elke supermarkt, op de markt en bij reformwinkels te koop.

Allergie

Hoewel men de amandel vaak ten onrechte tot de noten rekent, komt een amandelallergie niet vaak voor. Is men allergisch voor noten, dan reageert men vaak ook op amandelen. De meest voorkomende verschijnselen zijn: irritatie van de luchtwegen, mond en huiduitslag. Mocht dit voorkomen, dan altijd de dokter waarschuwen.

Leuke weetjes

Amandelmelk, een mengsel van amandelolie en water vertoont veel gelijkenis met moedermelk. Groene amandelen spelen een belangrijke rol op Griekse bruiloften. De bitterzoete amandelen symboliseren dat een huwelijk zowel goede als slechte tijden heeft.

Voedingswaarden van amandel ( per 100 gr. )
583
2445
10,7
19,5
6,2
3,1
52
3,8
34,5
12
-
10,6
Vitamines van amandel ( per 100 gr. )
0,02
0,22
0,6
0,06
30
-
-
-
Mineralen van amandel ( per 100 gr. )
5
850
250
450
4,1
150
0,8
2,1