Eendenei

Vertaling

Telor bebek

Kenmerken

Zoals het woord al zegt, is een eendenei het ei van een eend. Meestal is er sprake van het ei van een tamme eend. Tamme eendeneieren zijn groot; ze wegen rond de 100 gram twee keer zoveel als een kippenei. Eendeneieren hebben het formaat van een groot kippenei. De schaal is bleekgroen en iets glimmender dan die van kippeneieren. De schaal is harder dan die van een kippenei, waardoor hij moeilijker te breken is. De porin in de schaal zijn groter dan die in het kippenei. Dat betekent, dat de eendeneieren koel moeten worden bewaard, dit om te voorkomen dat er schadelijke stoffen in het ei zouden kunnen doordringen. Eendeneieren zijn lang houdbaar, mits ze koud worden bewaard, zo'n 6 weken.

Bij ons worden eendeneieren niet veel gegeten, want ze zijn moeilijk te kopen. Eendeneieren kregen een slechte naam na de tweede wereldoorlog, omdat toen beweerd werd, dat salmonella vergiftiging te maken had met het eten van eendeneieren. Er werd beweerd, dat eendeneieren besmet waren met de salmonella bacterie. Dat zou komen omdat de schaal van de eieren grote porin hebben, waardoor de bacterie kon binnen dringen. Je mocht ze niet bakken, maar alleen koken en dat minstens tien minuten.

Wel is duidelijk, dat in de dooier van n eendenei de dagelijkse portie cholesterol zit die een mens op n dag nodig heeft. Dat komt door het hoge vetgehalte in de dooier. Eendeneieren kan men op verschillende manieren bereiden. Men kan ze koken, pocheren, bakken, ook als roerei of men kan ze gebruiken in cakebeslag. Alleen het pellen van gekookte eendeneieren gaat heel moeilijk, vooral als ze erg vers zijn.

Smaak

Eendeneieren smaken duidelijk anders dan kippeneieren. Dat komt niet alleen omdat de dooier veel vetter is dan die van het kippenei, maar ook het voer van de eend bepaalt de smaak. Omdat smaken verschillen, moet je zelf uitproberen of je een eendenei lekker vindt of niet.

Voor het bakken van taarten en cakes zijn eendeneieren uitermate geschikt. Omdat de dooier groter is en vetter dan die van een kippenei, wordt de taart of cake luchtiger en zachter. Omdat de dooier vaak donkerder is dan die van een kippenei, wordt het gebak ook geler. Het eiwit van een eendenei heeft een andere structuur, daarom duurt het veel langer voordat je het eiwit stijf geklopt hebt. Er zit minder water in het eiwit, maar een paar druppels citroensap en een snufje zout helpen goed.

In de Oosterse keuken gebruikt men eendeneieren heel vaak, zoals in telor bebek bumbu mangut, of gulai telor bebek en vele andere gerechten.

Herkomst

Eenden worden al duizenden jaren als boerderijdier gehouden om hun vlees en eieren.

Verkrijgbaar

Eendeneieren zijn niet in de gewone supermarkt te koop, misschien bij de poelier, of anders bij de particulier die eenden houdt als hobby.