Andijvie

Vertaling

Andewi

Latijn

Cichorium endivia

Familie / soort

Cichorium / bladgroente

Kenmerken

Er zijn twee soorten andijvie, namelijk de heelbladige en de krulandijvie, ook wel friseeandijvie genaamd. Andijvie is een eenjarig gewas, wat betekent, dat de plant na de oogst verdwijnt. Andijvie is het hele jaar te koop. De andijvie die in het voorjaar te koop is, komt uit de kas en die in de herfst gekocht kan worden komt van de koude grond. De kroppen uit de kas zijn meestal wat kleiner en zachter van smaak. De krop van de andijvie is geel van kleur. Die is goed te gebruiken in salades. De groene bladeren worden klein gesneden en gekookt, of rauw in stamppotten gebruikt. Andijvie is familie van de witlof.

Soorten

- President (krulandijvie)
- Breedblad volhart winter (heelbladige andijvie)

Samenstelling

Als je hele kroppen andijvie koopt, is het handig om de kroppen eerst grondig te wassen voordat je ze klein snijdt. Pak de kroppen aan de onderkant vast en beweeg ze op en neer ze in een bak met water, zodat het zand er goed uitgespoeld wordt. Dan pas in repen snijden.

Smaak

De andijvie heeft een licht bittere smaak.

Herkomst

De andijvie werd al in de Griekse oudheid als salade gebruikt. Door de Romeinen is de groente naar Frankrijk gebracht. Vanaf de 16e eeuw is de andijvie ook in onze streken verbouwd.

Teelt

Andijvie wordt in het vroege voorjaar in kassen verbouwd. Andijvie, die in de volle grond worden geplant, wordt na de langste dag, 21 juni, gezaaid. Dit geeft de garantie dat de planten niet "doorschieten" en bloemen vormen. De planten worden dicht tegen elkaar gepoot, zodat de buitenste bladeren omhoog groeien en zodoende een groot geelkleurig hart in de krop ontstaat. Dit zorgt voor een mildere smaak van de andijvie.

Verkrijgbaar

In de supermarkt, op de markt en bij de groenteboer is andijvie te koop. Je kunt de andijvie in kroppen of reeds gesneden kopen. Gebruik van de kroppen de buitenste bladeren ook, want daarin zitten de meeste vitamines.

Voedingswaarden van andijvie ( per 100 gr. )
16
70
93
1,5
1
-
-
-
-
-
-
3,5
Vitamines van andijvie ( per 100 gr. )
0,4
0,05
0,05
0,04
50
-
-
-
Mineralen van andijvie ( per 100 gr. )
25
300
60
70
0,4
10
0,05
0,3