Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste recepten!

Ketjap Manis

Vertaling

Kecap manis

Kenmerken

Ketjap manis is een donkere stroperig vloeibare zoete sojasaus. Deze sojasaus wordt hoofdzakelijk in Indonesische gerechten gebruikt. Om de zoete smaak te krijgen wordt aan de basis sojasaus palmsuiker toegevoegd. De ketjapsauzen die oorspronkelijk uit IndonesiŽ worden ingevoerd smaken het beste, zoals kecap ABC of Kecap Bango. Naast sambal is ketjap manis het meest gebruikte ingrediŽnt in de Indonesische keuken. Over het algemeen is het wel, hoe dikker, hoe beter.

Soorten

- Ketjap manis sedang
- Ketjap asin
- Ketjap kental

Samenstelling

Je kunt zelf je ketjap manis maken, zoals het volgende recept laat zien:

Giet 1 kopje sojasaus in een pannetje, doe er een half kopje gula djawa bij en breng dit aan de kook. Goed roeren totdat de suiker is opgelost. Rasp een teentje knoflook en roer dit samen met een kwart theelepel steranijspoeder en een paar dungesneden schijfjes laos door de sojasaus. Laat dit alles een kwartiertje zachtjes sudderen en je zult zien, dat de ketjap dikker wordt. Haal de laos uit de saus en doe alles in een potje.

Smaak

De smaak van ketjap manis is met geen enkele sojasaus te vergelijken. Ketjap manis heeft een unieke smaak. Hij is zoet, stroperig van smaak. Omdat er zoveel verschillende merken zijn, met even zo veel verschillen in smaak, moet je zelf uitproberen welke jij het lekkerst vindt.

Herkomst

Ketjap is ontstaan ​​in China in de 2e eeuw en is van daaruit verspreid over AziŽ. Tegenwoordig wordt het steeds meer gebruikt in de westerse keuken.

Verkrijgbaar

Ketjap manis is in elke supermarkt en oosterse toko te koop.

Voedingswaarden van ketjap manis ( per 100 gr. )
266
1117
33,4
3,5
62
56
0,1
-
-
-
-
-
Vitamines van ketjap manis ( per 100 gr. )
-
0,05
0,08
-
8
-
-
-
Mineralen van ketjap manis ( per 100 gr. )
4400
500
60
50
5
40
0,1
0,2