Kokosroom

Vertaling

Krim santan

Kenmerken

Kokosroom wordt net als kokosmelk gemaakt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Door het vruchtvlees te raspen, met water te vermengen en daarna te zeven ontstaat een witte vloeistof, genaamd kokosmelk, of kokosroom. Het grote verschil tussen kokosmelk en kokosroom is het vetgehalte van het eindproduct. Kokosmelk bevat 17% vet en kokosroom bevat 24% vet. Je kunt het kant en klaar kopen.

Je kunt het vruchtvlees van een verse kokosnoot gebruiken, maar ook geraspte en gedroogde kokos. Voor een halve liter kokosmelk neem je 250 gram geraspte kokos en een halve liter kokend water. Dat meng je goed, breng het aan de kook en daarna knijp je het vocht uit de kokos. Dit wordt dikke kokosmelk of santan asli genoemd. Doe je er weer een halve liter heet water bij en knijp je het opnieuw uit, dan heet het santan cair of dunne kokosmelk.

Deze room is heerlijk in soep, curries of als slagroom geklopt op vruchten. Ook kan je er heerlijke kokosijs of kokospudding van maken. Kokosroom smaakt ook heerlijk in tropische smoothies en cocktails, zoals pina colada.

Samenstelling

Kokosroom maak je door eerst zelf dikke kokosmelk, ook wel santan asli genaamd, te maken. Neem daarvoor geraspte kokos. Het lekkerst wordt het als je verse kokos gebruikt, zo uit de kokosnoot. Neem 100 gram kokos en 200 ml. kokend water. Meng dit goed en laat het 5 minuten zachtjes trekken. Pers de massa door een schone doek en laat het minstens 24 uur rusten. De kokosroom komt boven drijven. Schep dit voorzichtig weg, wat er over blijft is kokosmelk.

Kokosroom is ook met de sapcentrifuge te maken, door verse kokos heel fijn te snipperen, daarna wat kokend water toevoegen en dan de vloeistof er uit centrifugeren. De room is zo dik als vloeibare yoghurt, maar zal in de koelkast nog verder opstijven.

Als je een blik kokosmelk voorzichtig opent, zonder vooraf het blik te schudden, zal je zien dat de melk boven in het blik dik is. Als je dat weg neemt, heb je kokosroom. In de toko is ook kokosroom in poedervorm te koop. Het enige wat je hoeft te doen is water volgens de aanwijzing toe te voegen. De toko verkoopt ook kokosroom in blik. Kant en klaar.

Smaak

Kokosroom heeft een volle kokossmaak. Het bevat 24% kokosvet. Het geeft je gerechten een volle romige smaak. Kokosroom bindt je sauzen, curries en soepen. Je kunt kokosroom als slagroom opkloppen om het zo als topping op je toetjes te gebruiken. Wil je het zoeter maken, dan voeg je suiker toe, maar kokosroom heeft al een natuurlijke zoete smaak.

Herkomst

De kokospalm is vermoedelijk afkomstig uit Azi, maar Zuid-Amerika wordt ook wel genoemd.

Teelt

De kokospalm, ook wel klapperboom of klapper genaamd (Nederlandse verbastering van Maleis kelapa wat kokospalm betekent), behoort tot de Palmenfamilie. De kokospalm komt in tropische gebieden voor, vooral op eilanden en langs kusten. De plant wordt geteeld voor haar vrucht, de kokosnoot. Na zes zeven jaar komt de palm in productie, vormt vrijwel maandelijks een bloemtros, produceert 80 125 noten per jaar en houdt dit tot 60 jaar vol. De vruchten groeien uit aan de boom en na ongeveer een half jaar, als ze rijp zijn, vallen ze af. De volledige vruchten drijven door de middelste vezel laag, die veel lucht bevat. Op deze manier kan de kokospalm zich verspreiden langs de kusten van alle tropische gebieden. Door de mens is het gebied waar de kokospalm groeit nog verder uitgebreid.

Verkrijgbaar

Kokosroom is kant en klaar in de oosterse toko te koop. Het wordt verkocht in kartonnen pakken van verschillende inhoud. Ook verkoopt de toko kokosroom in poedervorm.

Voedingswaarden voor kokosroom met een vetpercentage van 20% ( per 100 gr. )
207
870
71,4
2,9
4,5
4,3
28,1
12,5
5,8
0,6
30
0,1
Vitamines voor kokosroom met een vetpercentage van 20% ( per 100 gr. )
0,2
0,04
0,17
0,4
4
0,4
1
160
Mineralen voor kokosroom met een vetpercentage van 20% ( per 100 gr. )
35
110
90
60
2
10
0,01
0,4