Kwark

Kenmerken

Kwark is een zuivelproduct dat in BelgiŽ plattekaas wordt genoemd. Het is eigenlijk een heel verse kaas, daarom spreken de Fransen ook van "fromage frais". De meeste kazen worden een bepaalde tijd gerijpt, maar kwark is ongerijpte, verse kaas gemaakt van aangezuurde volle, halfvolle of magere melk. Je kunt kwark maken van verse koemelk, geitenmelk of schapenmelk.

Kwark kan gebruikt worden in desserts, gebak of ontbijt. Je kunt kiezen uit magere, halfvolle en volle kwark. Meng je kwark met stukjes fruit, dan heb je een heerlijk dessert en roer je muesli door je kwark, dan heb je een gezond ontbijt. Het vetgehalte kan je ongeveer vergelijken met die van yoghurt, alleen volle kwark is wat vetter.

Soorten

- Magere kwark
- Halfvolle kwark
- Volle kwark

Samenstelling

Kwark wordt gemaakt van melk, dat kan van koemelk, maar ook van geiten- of schapenmelk. Het vetpercentage van de kwark hangt af van het vetpercentage van de melk. Kwark is heel eenvoudig zelf te maken.

Je hebt anderhalve liter melk en 0,75 liter karnemelk nodig. Je kiest je eigen melksoort, dan heb je nog melkzuurbacteriŽn nodig. Hiervoor kan je prima karnemelk gebruiken. Dit melkmengsel ga je dan 30 tot 45 minuten verwarmen op maximaal 35 graden. Daarna laat je alles 24 uur op kamertemperatuur rusten. Door het fermenteren ontstaat een dik, zuur mengsel. Het melkmengsel is nu vrij dik geworden. Schep de dikke laag met een schuimspaan in een schone doek in een vergiet en laat het boven een pan goed uitlekken. De in de doek achter gebleven kwark moet je licht opkloppen en dan heb je je eigen gemaakte kwark. Je houdt ongeveer een halve liter kwark over. Om de kwark voller van smaak te maken kan je er naar smaak slagroom doorroeren.

In de melkfabriek wordt alles machinaal uitgevoerd. Het verwijderen van het vocht wordt met centrifuges gedaan.

Smaak

Kwark kan gebruikt worden in zoete en hartige gerechten. Een bekende toepassing van kwark is het maken van een frisse kwarktaart. Kwark is ook een bestanddeel van de warme kwarktaart uit de oven. De kwark moet dan wel eerst losgeroerd worden met een eidooier. Anders zou de kwark gaan schiften. In combinatie met eieren zijn er vele ovengerechten mogelijk met de toevoeging van kwark.

Kwark kan worden vermengd met stukjes fruit en/of honing, voor een heerlijk ontbijt of dessert. Kwark vermengd met kruiden en knoflook, of met radijsjes en bieslook, of komkommer en dille, maakt een heerlijk slank broodbeleg. Kwark met verse kruiden smaakt ook heerlijk op een gepofte aardappel.

Verkrijgbaar

Je kunt kwark in allerlei smaken en merken in de supermarkt kopen.

Allergie

Mensen met een lactose-intolerantie kunnen geen melkproducten verdragen, dus ook geen kwark.

Leuke weetjes

De voedingswaarden zijn voor halfvolle kwark:

Voedingswaarden van kwark ( per 100 gr. )
100
421
79,5
12
3
3
4,5
2,6
1,2
0,1
15
-
Vitamines van kwark ( per 100 gr. )
0,05
0,06
0,3
0,05
10
0,7
1
-
Mineralen van kwark ( per 100 gr. )
30
150
120
150
0,4
10
0,02
0,5