Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste recepten!

Kedondong

Vertaling

Ambarella, mombinpruim

Latijn

Spondias dulcis

Familie / soort

Pruikenboomfamilie

Kenmerken

De kedondongboom is een snel groeiende boom, die een hoogte kan bereiken van 18 meter. In droge tijden verkleurt het blad en laat hij het vallen. De kleine witte mannelijke en vrouwelijke bloemen staan in grote trossen en verschijnen al voordat het blad uitloopt. De bladeren zijn oneven geveerd en tot 60 cm. lang. Deze bestaan uit negen tot vijfentwintig tot 15 cm. lange, lancetvormige blaadjes met een gave of fijn gezaagde rand.

De hangende steenvruchten zijn eivormig en 3,5-7 ◊ 5-9 cm. groot en hangen in trossen van een dozijn of meer. De schil is in onrijpe toestand groen, glad tot licht wrattig, mat en ongeveer 2,5 mm dik. Het vruchtvlees van jonge vruchten is wit tot geelgroen, stevig, sappig en zoetzuur van smaak. De vruchten vallen onrijp van de boom en rijpen na. Volrijp wordt het vruchtvlees goudgeel, zacht en zoet. De vrucht bevat ťťn grote steenpit. Op de harde dop van de pit zitten vele, meer dan 1 cm. lange, gekromde en gedeeltelijk vertakte stekels, die in het vruchtvlees aangrijpen.

Onrijpe vruchten worden in AziŽ in zoetzure curries verwerkt. Rijpe vruchten kunnen uit de hand worden gegeten. De bladeren worden ook wel als groente gegeten. De boom draagt het hele jaar door vruchten, die wel 500 gram kunnen wegen.

Soorten

- Gele mombinpruim
- Rode mombinpruim

Smaak

De kwaliteit en de smaak van de vruchten kan erg variŽren. De groene vruchten vallen van de boom en rijpen in opslag na. Als ze rijp zijn hebben ze een aangenaam ananas-achtige geur

De groene vruchten zijn zoet/zuur en worden gebruikt in salades en acars, of om jam en sap van te maken en natuurlijk worden ze ook zo gegeten. Ook de jonge zuur smakende bladeren worden rauw gegeten of worden gebruikt in gerechten, zoals bijvoorbeeld in pepes ikan.

Deze aangenaam smakende zure vrucht heeft een ananas-mango smaak en een knapperige textuur. Het gedeelte dichter bij de schil is heel zuur, terwijl hij dichter bij de pit zoeter wordt. De rijpe vrucht is ook veel zoeter dan de minder rijpe groene vruchten.

De vruchten leveren een heerlijk sap, dat gebruikt kan worden om drankjes en sorbets te maken of het wordt vermengd met andere tropische vruchtensappen om de smaak, geur en smaak te verbeteren.

Herkomst

De kedondong komt van nature voor in MelanesiŽ en PolynesiŽ. De plant wordt wereldwijd in de tropen gekweekt. De vruchten worden onder meer uit Suriname geÔmporteerd.

Teelt

De kedondong boom is een boom die het goed doet in tropische en subtropische gebieden. Hij draagt het hele jaar door vruchten, als de condities optimaal zijn. Hij houdt van voldoende water, een goed gedraineerde grond en volle zon. Bomen in de schaduw zullen minder vruchten dragen. In een droogteperiode kunnen ze hun bladeren verliezen. Door hun snelle groei zijn de takken gevoelig voor harde wind. Daarom is het beter om de boom op een beschutte plaats te planten.

Kedondong bomen worden vaak gekweekt uit zaad. Het zaad begint te ontkiemen binnen een maand. Omdat niet elke boom de zelfde kwaliteit vruchten voortbrengt is het beter om de kedondong te vermeerderen door stekken of enten.

Verkrijgbaar

Kedondong is te koop in de beter gesorteerde oosterse toko's of Surinaamse supermarkten.