Kippenvoet

Vertaling

Kaki ayam

Latijn

Gallus gallus domesticus

Familie / soort

Fazantachtigen / hoendervogels

Kenmerken

In de Westerse wereld worden de kippenvoetjes als afval weggegooid, maar in Oost-AziŽ, Zuidoost-AziŽ, het Caribisch gebied en het Midden-Oosten worden ze gewoon gegeten. In China bijvoorbeeld worden ze als snack, koude schotel, soep of hoofdgerecht opgediend. Door de voetjes te frituren wordt de huid krokant en worden ze uit het vuistje afgekloven.

Smaak

Kippenvoetjes bevatten geen vlees, maar bestaan alleen uit bot bedekt met huid en pezen. Je moet de nagels natuurlijk wel eerst afknippen. In Hong Kong worden ze bijvoorbeeld eerst gestoomd, gestoofd of gefrituurd en opgediend in een saus van taoco en suiker.

In China worden ze bijvoorbeeld gaar gestoofd in sojasaus, peperkorrels, knoflook, steranijs, kaneel en lomboks. Door de kippenvoetjes te stoven in een saus krijgen ze een gelatine achtige structuur. Via de volgende link kun je zien hoe kippenvoetjes worden bereid: http://www.youtube.com/watch?v=sOcv4qtHb_U

In de Filippijnen worden kippenvoetjes als straatsnack verkocht onder de naam "Adidas", naar het bekende sportmerk. De kippenvoetjes worden daar gemarineerd in kruiden met bruine suiker en daarna gefrituurd.

Herkomst

Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het Bankivahoen of rode kamhoen, een in het wild levend kamhoen uit het geslacht Gallus dat voorkomt in Zuidoost-AziŽ. Deze vogel komt in India en Zuidoost-AziŽ nog steeds in het wild voor.

In 3200 v.Chr. werden huishoenders gehouden in AziŽ, vooral in India. De Egyptenaren en Chinezen hielden reeds kippen vanaf het jaar 1400 v.Chr. De eerste gedomesticeerde kippen kwamen rond het jaar 700 v.Chr. in Zuid-Europa terecht. Tegenwoordig komen kippen vrijwel overal ter wereld voor.

Teelt

De kip komt uit het ei. Na 21 dagen broeden komt het kuiken uit het ei. Kuikens kunnen nadat ze uit het ei gekropen zijn meteen lopen, eten en piepen. Ze zullen de eerste dagen vooral doorbrengen in het zachte, warme dons van de moederkloek, daarna zullen ze meer zelfstandig op stap gaan. Aanvankelijk bestaat de vacht van een kuiken uitsluitend uit dons, maar al na enkele dagen verschijnen de eerste veertjes.

Kippen worden gehouden voor hun eieren en hun vlees. De manier waarop de kippen hun leven leiden, houdt veel mensen bezig. Het mooiste zou zijn, als de kip zijn natuurlijke gedrag kan blijven vertonen, dus al scharrelend zijn voedsel zoeken. Op de boerderij en bij particulieren zou dat mogelijk kunnen zijn, maar in de veehouderij worden de kippen met velen in een hok gehouden. Nadat ze hun gewenste gewicht hebben bereikt, worden ze geslacht en in de supermarkt te koop aangeboden.

Verkrijgbaar

Kippenvoetjes vind je in de diepvries van de oosterse toko.