Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kikkererwtenbloem

Vertaling

Tepung kacang kuda

Kenmerken

Kikkererwtenbloem is een lichtgele meelsoort gemaakt van fijngemalen "chana dhal", een klein, Indiaas kikkererwtje. Het meel heeft een fijne zachte structuur en is beige/geel van kleur. Het heeft een beetje een nootachtige smaak, een hoog eiwitgehalte en bevat geen gluten. Het wordt veel gebruikt in de Indiase keuken.

Kikkererwtenmeel wordt voor heel veel verschillende bereidingen gebruikt. In het beslag van pannenkoekjes en andere snacks of als bindmiddel in bijvoorbeeld gehaktballen, sauzen en curries. Je kunt het meel ook eerst even roosteren in een droge koekenpan om de nootachtige smaak naar boven te halen. Als je maar een beetje nodig hebt en je hebt toevallig gedroogde kikkererwten in huis kun je die ook zelf tot meel malen in keukenmachine of koffiemolen.

In de veganistische keuken wordt in recepten één deel kikkererwtenmeel met één deel water gebruikt ter vervanging van een ei in bijvoorbeeld pannenkoeken en cakes of vervanger van tarwemeel in glutenvrije recepten. Het wordt veel gebruikt in Indiase zoete baksels. Je kunt er ook socca van maken, een heerlijke quiche-achtige hartige taart. Je kunt het meel ook in een beslag gebruiken om aubergines en andere groentes mee te frituren.

Samenstelling

Kikkererwtenmeel kun je makkelijk zelf maken, door gedroogde kikkererwten in een foodprocessor te doen en deze te malen totdat je meel hebt. Je kunt ook een oude koffiemolen gebruiken. Zeef alle grove stukjes uit het meel en maal deze nog een keer.

Smaak

Kikkererwtenmeel heeft een wat nootachtige smaak, vooral als je het meel voor gebruik even in een droge koekenpan roostert. De smaak van het gerecht met kikkererwtenmeel wordt natuurlijk door de kruiden en verdere ingrediënten bepaald die je gebruikt.

Kikkererwtenmeel dient vooral als ingrediënt in Indiase, Pakistaanse en Bengaalse gerechten. Enkele bekende gerechten met kikkererwtenmeel zijn: bonda, boondi, laddu, kadhi en natuurlijk pakoras. Gebruik het meel om een beslag te maken voor het frituren van groentes, aardappels, bananen of uienringen.

In de Provence wordt van dit meel een broodsoort gebakken, genaamd "socca", de Perzische Joden maken van kikkererwtenmeel een soort dumplings, meel/vleesballetjes, voor in de soep.

Herkomst

In Anatolië wordt de kikkererwt al meer dan 8000 jaar geteeld. Van daaruit werd de kikkererwt verspreid naar het Middellandse Zeegebied en India. Ze stamt waarschijnlijk af van de in het wild groeiende Cicer reticulatum, die nog steeds de naaste levende verwant is.

Teelt

Kikkererwten hebben een subtropisch of tropisch klimaat nodig en meer dan 400 mm jaarlijkse regenval. Ze kunnen in een gematigd klimaat groeien, maar de opbrengst is dan veel lager.

Kikkererwten houden van een goed doorlatende grond die goed, maar niet te veel water vasthoudt. Een hoog humusgehalte is goed voor de teelt van kikkererwten. Compost of verse stalmest vlak voor het zaaien zijn uit den boze, net zoals stikstofmeststoffen. Als je die perse wilt aanbrengen, doe het dan ruim van tevoren, in de winter. De behoefte aan stikstof wordt voldaan door de stikstofbinding uit de lucht via de wortelknolletjes.

Kikkererwten zaaien is niet zo moeilijk. Laat de erwten 24 uur weken in een laagje water. De droge erwten nemen heel veel water op waardoor ze al een voorsprong hebben bij het kiemen. Zaai vroeg in februari in kistjes en verspeen de zaailingen als ze hanteerbaar zijn in 7,5 cm. potjes en plant vanaf half-maart in de volle grond van de kas of na 15 april in de volle grond buiten op 3 à 5 cm. in de rij. Na 15 maart kun je ook rechtstreeks buiten zaaien. Kikkererwten hebben een beschut, uiterst zonnig plekje nodig. Oogst pas als de peulen geel en dor zijn. Leg de erwten buiten in de zon of binnen op een droge, goed geventileerde plek en laat ze liggen tot ze helemaal droog zijn. Eenmaal gedroogd zijn ze dan jarenlang houdbaar.

De plant heeft 4 à 6 maanden redelijke warmte nodig om te groeien en is hier dus het best in serres te telen. Gebruik in ieder geval kalkrijke grond. De plant bloeit in juni en juli met witte of roodblauwe bloemen. De steel van de peul is naar beneden gebogen. Er zitten twee tot drie erwten in de ongeveer 3 cm. lange peul.

Verkrijgbaar

Kikkererwtenmeel of -bloem is in de oosterse toko te koop. Het wordt ook wel verkocht onder de Englese namen gram flour, channa flour, besan of chickpea flour.

Voedingswaarden van gedroogde kikkererwten ( per 100 gr. )
325
1361
18
20
48
-
3,5
-
-
-
-
9,5
Vitamines van gedroogde kikkererwten ( per 100 gr. )
-
0,5
0,2
0,5
200
-
4
-
Mineralen van gedroogde kikkererwten ( per 100 gr. )
30
550
100
400
7
110
-
-