Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Krenten

Vertaling

Kismis, anggur kering

Latijn

Vitis vinifera 'Korinthiaka'

Kenmerken

Krenten zijn de gedroogde druiven van het ras Vitis vinifera 'Korinthiaka'. Deze druivensoort werd oorspronkelijk aangeplant in de buurt van Korinthe in Griekenland. De blauwe druiven zijn veel kleiner dan de normale wijndruiven. Bovendien zijn ze pitloos.

De naam krent is een verbastering van Korinthe. In het Duits worden ze Korinthen genoemd, Engelsen spreken van currants, terwijl de Fransen ze raisin de corinthe noemen. De krent heeft een bruinzwarte of blauwzwarte kleur. Hoe donkerder de kleur hoe zoeter de krent is.

Krenten worden nog al eens met rozijnen verward, maar het zijn de gedroogde druiven van een ander druivenras. Vaak zijn rozijnen ook groter dan krenten en rozijnen kunnen ook geel van kleur zijn. Rozijnen zijn ook zoeter dan krenten.

Krenten worden in de keuken vooral in gebak of brood gebruikt. In de Noord Afrikaanse keuken worden ze vaak aan couscous toegevoegd, terwijl in Groot Brittannië krenten in de Christmas Pudding en Mince Meat worden gebruikt. Vaak worden krenten als tussendoortje gegeten, of 's morgens als ingrediënt van de muesli.

Soorten

- Vostizza
- gulf
- Provincials

Samenstelling

De druiven worden met de hand geplukt en soms op ambachtelijke wijze in de zon gedroogd. Bij gunstige weersomstandigheden zijn de druiven in 8 tot 10 dagen droog. De druiven moeten goed droog zijn, want anders gaan ze rotten en dan is de hele oogst mislukt.

De mechanisch gedroogde druiven gaan in droogsilo's en worden door middel van hete lucht gedroogd. Als de druiven gedroogd zijn worden de steeltjes en andere onrechtmatigheden verwijderd. Dan worden ze opgeslagen en voor transport klaar gemaakt.

Smaak

Krenten moet je, voordat je ze gaat toepassen in je gerecht, goed schoonmaken. Je zoekt de eventueel aanwezige steentjes en stelen er uit. Daarna zet je ze in water en je wast ze goed. Mochten er nog steentjes tussen de krenten zitten, dan zakken die nu naar de bodem. Laat ze daarna uitlekken. Was ze nog een keer, totdat het water helder blijft. Dan wrijf je de krenten helemaal droog in een schone doek. Nu zijn ze klaar om gebruikt te worden.

De smaak van krenten is zoet. Door het drogen van de druiven is de smaak extra geconcentreerd en extra zoet. Krenten worden gebruikt in allerlei bakwaren, zoals brood, appeltaart en koek(jes). Ook smaken ze prima in Arabische en Turkse stoofschotels.

Herkomst

De belangrijkste producent van krenten is van oudsher Griekenland. Al 500 jaar geleden werden in de omgeving van Korinthe en op de eilanden Kefalonia en Zante druiven gedroogd om er krenten van te maken. Tegenwoordig worden ook uit Turkije, de Verenigde Staten, Australië en Zuid Afrika krenten ingevoerd.

Teelt

Krenten zijn de gedroogde druiven van de Vitis vinifera apyrena of Vitis minuta. Ze worden net als gewone wijndruiven in wijngaarden aangeplant. De wijnstokken worden niet veel hoger dan 1 meter. De druiven zijn donker blauw tot zwart van kleur. De druiven moeten zeer zoet zijn om later hun typische smaak aan de krenten te geven. Daarom is het nodig, dat de druivenstokken in het voorjaar en in het najaar goed worden gesnoeid, zodat de zon alle druiven kan beschijnen.Tijdens de zomermaanden rijpen de druiven, die daarna in augustus en september worden geoogst.

Verkrijgbaar

Krenten zijn in vele soorten verpakkingen in de supermarkt en de delicatessenzaak te koop.

Voedingswaarden van krenten ( per 100 gr. )
329
1381
13
2
75
75
-
-
-
-
-
9
Vitamines van krenten ( per 100 gr. )
-
0,07
0,03
0,17
3
-
-
-
Mineralen van krenten ( per 100 gr. )
20
650
50
90
2
40
0,8
0,2