Kalfsnier

Vertaling

Ginjal sapi kecil

Latijn

Renes

Kenmerken

De nieren zuiveren het bloed van daarin opgeloste ongewenste stoffen, vooral afvalstoffen van de stofwisseling en via het voedsel opgenomen vergiften. De waardevolle stoffen worden uit het bloed gefilterd en weer teruggegeven aan het lichaam. De afvalstoffen verlaten via de blaas het lichaam. Ieder zoogdier heeft twee nieren.

De nieren zijn donkerrood van kleur door de vele bloedvaten. De kalfsnieren worden omgeven door een dikke vetlaag. Een kalfsnier weegt ongeveer 250 gram. Voor het bereiden van kalfsnieren moet je ze eerst goed schoonmaken, vanwege de urinegeur en -smaak.

Soorten

- Rundernier
- Varkensnier
- Lamsnier
- Schapennier

Smaak

Voordat je de kalfsnieren gaat bereiden moeten ze eerst goed schoon gemaakt worden. Alle bloedvaten, urineleiders en het meeste vet worden weggesneden. Een dun vetlaagje zorgt er wel voor dat de nieren mals blijven.

Haal je al het vet weg, dan moet je ook het dunne vlies om de nieren weghalen. Om alle nare geurtjes en smaak te verwijderen moet je de nieren goed doorspoelen en een halve dag in water weg zetten. Regelmatig het water verversen. Je kunt de nieren ook in melk weken. Daarna spoel je ze een laatste keer goed af, maakt ze droog en snijd je de nieren in plakken of in stukken. Je kunt de nieren ook halveren en kort voor de bereiding even in heet water blancheren.

De plakken of stukken bak je snel in een hete pan bruin. Laat het vuur hoog staan, want nieren bevatten veel water, dat je moet laten verdampen. Pas op het laatst moet je ze met zout en peper bestrooien. Bak de nieren niet te lang, anders worden ze hard, een beetje rosÚ is prima. De gebakken nieren hebben hun eigen smaak, maar door ze met een saus te serveren kan je je eigen smaak aan de nieren geven.

Snijd je de nieren door midden, dan moet je de nieren op enkele plaatsen insnijden, om er voor te zorgen, dat ze vlak blijven. Na het bakken laat je de halve nieren even uitlekken en voeg ze daarna aan de saus toe.

Teelt

Omdat koeien alleen melk produceren als ze gekalfd hebben, moeten koeien elk jaar een kalf ter wereld brengen. Omdat niet alle kalveren voor de melkveehouderij gehouden kunnen worden, zal een groot deel van de geboren kalveren gemest worden en voor de slacht worden opgefokt. Voor de mesterij worden de kalveren na 2 Ó 3 weken bij de koe weg gehaald om in aparte stallen te worden opgefokt voor de slacht of export. Als ze 6 tot 8 maanden oud zijn worden ze geslacht.

Verkrijgbaar

Kalfsnieren zijn bij de slager te koop.

Voedingswaarden van rundernier ( per 100 gr. )
86
363
80
17
-
-
2
0,6
0,5
0,5
260
-
Vitamines van rundernier ( per 100 gr. )
0,1
0,5
2,5
0,4
60
15
10
1
Mineralen van rundernier ( per 100 gr. )
170
240
10
240
7
20
0,5
2