Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Likeur

Kenmerken

Likeur is een soort alcoholische drank, die vaak zoet van smaak is en omstreeks 20% alcohol bevat. Sommige soorten bevatten een hoger percentage alcohol. Een likeur moet ten minste een alcoholpercentage van 15% hebben en een suikergehalte van minimaal 100 gram per liter. Likeur wordt vaak gebruikt in mixdranken, zoals bijvoorbeeld cocktails. Ze zijn vanwege hun alcoholpercentage alleen verkrijgbaar bij de slijter.

Bevat een likeur minder dan 15% alcohol, dan wordt er gesproken van een likorette. Ze vallen dan onder de zwak alcoholhoudende dranken en mogen in Nederland in de supermarkt worden verkocht. Daaronder vallen ook de zogenaamde breezers. Zo heeft Safari (sterke drank) de likorette Safari Senza op de markt gebracht. Pisang Ambon kwam in 2007 met Pisang Ambon Mellow en Passoa bedacht Passoa Fiesta. Alle drie de dranken bevatten precies 14,9% alcohol en mogen hiermee vrij verkocht worden in de supermarkt. Ze zijn hierdoor zeer toegankelijk voor jongeren.

Likeuren worden vaak van kruiden of vruchten gemaakt. Vaak worden aan een vruchtenlikeur nog kleur en smaakstoffen toegevoegd, om de smaak en de kleur van de gebruikte vrucht nog meer te accentueren. Oorspronkelijk werden likeuren gemaakt als geneesmiddel.

Soorten

- Vruchtenlikeuren
- Kruidenlikeuren
- Noten/bonenlikeure
- Crèmelikeuren

Samenstelling

Vroeger werd een likeur gemaakt door de vruchten, kruiden of noten in alcohol te weken. Dit wordt maceratie of macereren genoemd. De kleur-, geur- en smaakstoffen werden zo in de alcohol opgelost. Deze oplossing was de basis voor het maken van een likeur. Deze bereidingswijze wordt nog steeds gebruikt, maar om het proces te versnellen worden tegenwoordig likeuren gemaakt door vruchtensiroop te mengen met aroma's, suiker, alcohol en water. De kleur en smaak van de likeur wordt versterkt door kleurstoffen en smaakstoffen, zowel natuurlijke als ook chemische. Zo'n likeur is qua prijs natuurlijk goedkoper dan de likeur die op de traditionele wijze wordt geproduceerd.

Citroenlikeur (40 AV%)

Ingrediënten voor ruim 1 liter:

- de schil van 4 citroenen (zonder wit)
- de schil van 1 sinaasappel (zonder wit)
- 4 stuks gekneusde korianderzaden
- 1 kruidnagel
- 200 gr. suiker of witte kandij
- 400 ml. alcohol van 94 AV%
- 600 ml. water

Bereiding:

Leg de schillen met de kruiden in een bokaal en giet de alcohol en het water erop. Goed afsluiten en een maand laten macereren. Het maceraat filtreren en de kandij toevoegen. Weer goed sluiten dan wachten tot de kandij is opgelost, schud af en toe.

Smaak

In de EU gemaakte likeuren moeten ten minste 100 gram suiker per liter bevatten. Een andere zoetstof is ook toegestaan, maar de zoetgraad moet overeenkomen met 100 gram suiker. Dat zorgt er voor, dat een likeur een zoet drankje is. De "crème-likeuren" zijn over het algemeen nog zoeter met een suikergehalte van 250 gram per liter. Vooral crème de cassis is erg zoet met een suikergehalte van minstens 400 gram per liter.

Behalve dat een likeur erg zoet is, heeft hij ook de smaak van de vruchten, noten of kruiden die gebruikt zijn.

Herkomst

Van origine zijn likeuren geneeskrachtige elixers. Al in de vroege Middeleeuwen lieten monniken heilzame kruiden op alcohol trekken. De etherische oliën van gedroogde planten en kruiden losten er in op. Om de drankjes drinkbaar te maken werd er suiker aan toegevoegd. Naar verluidt is het woord likeur afkomstig van het Italiaanse ‘liquefare’ wat vloeibaar maken betekent.

Verkrijgbaar

Likeur is bij de slijter te koop. Er zijn vele soorten, merken en prijzen.

Voedingswaarden voor likeur met een alcoholpercentage tussen de 15 en 25% ( per 100 gr. )
246
1032
52
-
30
29
-
-
-
-
-
-
Vitamines voor likeur met een alcoholpercentage tussen de 15 en 25% ( per 100 gr. )
-
0,01
-
0,01
-
-
-
-
Mineralen voor likeur met een alcoholpercentage tussen de 15 en 25% ( per 100 gr. )
-
25
5
2
0,1
-
-
-