Appelsap

Vertaling

Jus apel

Kenmerken

Appelsap is een niet alcoholische drank, die wordt gemaakt van appels. Het sap dat in pakken in de supermarkt wordt verkocht is meestal gefilterd, waardoor het helder wordt. Door zelf stukken appel in de sapcentrifuge of blender te malen, krijg je 100% appelsap, zonder conserveringsmiddelen en suiker. Zelf gemaakte appelsap is troebel.

Samenstelling

Het sap wordt geperst uit verschillende soorten appels zoals Elstar, Jonagold en Goudreinette. Als appelsap gepasteuriseerd wordt kan het ongeveer een jaar bewaard worden zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Het sap in de supermarkt wordt meestal gemaakt van appelconcentraat. Dat wordt ingevoerd uit bijvoorbeeld China, Turkije en Polen. Het concentraat wordt hier met water verdund en met appelaroma op smaak gebracht. Vaak voegt men suiker toe. Door appelconcentraat te gebruiken wordt het vervoer en de opslag goedkoper dan dat men kant en klaar appelsap zou vervoeren.

Appelsap wordt als basis gebruikt voor de productie van de alcoholische dranken appelcider en calvados.

Smaak

De smaak van het appelsap is helemaal afhankelijk van de soort appel die wordt verwerkt. Een duurder sap zal meer appel bevatten dan het goedkopere sap en zal dan ook beter smaken. Aan het goedkope sap worden meestal smaak- en kleurstoffen toegevoegd, om de drank enigszins naar appel te laten smaken. Eigen gemaakt sap smaakt natuurlijk het beste. Als het sap niet wordt gezeefd, blijven de anti-oxidanten in het sap aanwezig en is daardoor gezonder dan gezeefd sap.

Voor een liter appelsap is ongeveer anderhalf tot twee kilo appels nodig. Voor concentraat ongeveer acht kilo. Hiervan kan door toevoeging van water zo'n zes liter appelsap worden gemaakt. De appels worden eerst tot pulp vermalen en daar wordt het sap uit geperst.

In ons land wordt appelconcentraat alleen maar met "gewoon" water vermengd, terwijl in Duitsland ook water met koolzuur wordt gebruikt.

Verkrijgbaar

Appelsap is in elke supermarkt te koop. Op de reformafdeling en in natuurvoedingswinkels wordt puur appelsap verkocht. Het is wat duurder, maar smaakt veel natuurlijker. Appelsap wordt in pakken of flessen verkocht.

Voedingswaarden van appelsap ( per 100 gr. )
42
180
88,4
0,1
10,5
10,5
-
-
-
-
-
-
Vitamines van appelsap ( per 100 gr. )
-
0,02
0,02
0,02
-
-
-
-
Mineralen van appelsap ( per 100 gr. )
2
110
7
7
0,3
4
0,06
0,12