Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Maggiblok

Vertaling

Kaldu kubus

Kenmerken

Een maggiblokje is een gedroogd en in een kubusvorm geperst mengsel van zout, gedroogde kruiden, smaakversterkers of gist en suikers, welke met vet (meestal geharde plantaardige olie) wordt gebonden. Afhankelijk van het soort en merk kunnen ook ander grondstoffen worden gebruikt zoals karamel, selderij extract, specerijen, vleesextract en groenten.

Maggiblokjes worden vaak boven een gerecht verkruimeld om het gerecht meer smaak te geven. De smaken in het gerecht worden versterkt door het gebruik van het zout in de maggiblokjes. Omdat te veel zout slecht is voor de gezondheid is het goed om maggiblokjes met mate toe te passen.

Soorten

- Rundvleesbouillonblokjes
- Groentebouillonblokjes
- Kippenbouilloblokjes

Samenstelling

Vetarme eiwithoudende plantaardige grondstoffen en dierlijk slachtafval worden in kokende zoutzuur opgelost. Deze oplossing heet eiwithydrolysaat en dat bevat heel veel zoutzuur. Dat zoutzuur wordt geneutraliseerd door natronloog of soda en omgezet in keukenzout. Daarom zit er zoveel zout in maggiblokjes. De oplossing wordt gefilterd en ingekookt. Dan komen er nog smaakversterkers bij, wordt de oplossing gedroogd en samengeperst tot blokjes.

Biologische bouillonblokjes mogen door de EU-Eco-verordening geen smaakversterkers bevatten. Door de toevoeging van gistextract met daarin vergelijkbare hoeveelheden mononatriumglutamaat, wordt ook wel MSG of ve-tsin genoemd, kunnen deze producten worden aangeboden zonder vermelding van smaakversterkers. Er moet wel vermeld worden dat er gistextract in zit op basis van mais, tarwe of soja.

Smaak

De bouillonblokjes bevatten grote hoeveelheden zout en door de smaakstoffen krijgen ze de smaak van vlees- of groentebouillon.

Herkomst

In de jaren 80 van de 19de eeuw werden bouillonblokjes nog gemaakt van vlees. Als grondstof diende vleesextract en plantaardige kruiden. De, sinds 1909, door Maggi op de markt gebrachte bouillonblokjes bevatten echter geen vlees maar werden gemaakt van gedenatureerde plantaardige eiwitten. Deze grondstof heeft een smaak die sterk doet denken aan vlees en is goedkoper te produceren. Tegenwoordig bestaan bouillonblokjes vrijwel uitsluitend uit plantaardige grondstoffen.

Verkrijgbaar

In de supermarkt zijn maggiblokjes te koop in allerlei verpakkingen.

Allergie

Als je al deze chemische productiemethodes leest, kan ik me voorstellen, dat er geen bouillonblokjes meer worden gebruikt. Je wordt al allergisch van het lezen alleen al!!!!

Voedingswaarden van maggiblok ( per 100 gr. )
237
996
54
16
16
-
12
6,5
2
0,4
3,2
1
Vitamines van maggiblok ( per 100 gr. )
-
0,1
0,1
-
-
-
1,2
-
Mineralen van maggiblok ( per 100 gr. )
10000
10
15
20
0,5
-
-
-