Room

Vertaling

Krim

Kenmerken

Room bestaat uit melkvet en kleine hoeveelheden van andere koemelkbestanddelen. De melk wordt afgeroomd en de verkregen room wordt veel gebruikt bij het maken van toetjes en taarten. Melkvet bevat voor 60% aan verzadigde vetten.

In ruimere zin kunnen veel voedingsmiddelen die hetzelfde mondgevoel geven, ook omschreven worden als romig of met fantasievarianten op room, zoals halfroom, spuitroom of banketbakkersroom. Commercieel wordt hier gretig gebruik van gemaakt, omdat romig voor de meeste mensen connotaties van weelde in zich heeft. Krachtens de Nederlandse Warenwet echter zijn aanduidingen als room, slagroom en roomijs gereserveerd voor (zuivel)producten die aan bepaalde eisen voldoen.

Melk van koeien heeft een vetgehalte van 3% ('s winters, in de stal) tot 6% ('s zomers, in de wei), en vormt het hoofdbestanddeel van de room die na verloop van tijd bovenop onbewerkte melk komt drijven. Melk voor consumentengebruik wordt gehomogeniseerd om dit tegen te gaan. Tevoren wordt de melk afgeroomd volgens een standaard: volle melk tot 3,5%, halfvolle melk tot 1,5% en magere melk tot 0,5%. Het overblijvende vet wordt als boterolie verkocht in de voedingsindustrie.

Soorten

- Room - van koemelk - minstens 10% vet
- Slagroom - van koemelk - minstens 30% vet
- Schenkroom
- Crème fraîche - Franse soort zure room - 35% vet
- Zure room - aangezuurd - 20% vet
- Dubbele room - 45% vetgehalte
- Koffieroom - 15% vetgehalte

Samenstelling

Room krijg je als je de verse koemelk afroomt. Dat betekent, dat je de room van de melk afschept. Room komt op de melk te drijven, omdat de melkvetdruppels lichter zijn dan de vloeistof in de melk en daardoor op de oppervlakte drijven. Belangrijk is wel, dat de melk niet is gehomogeniseerd. Homogeniseren zorgt er voor, dat de vetdruppels kleiner worden gemaakt en daardoor moeilijker van de melk zijn te onderscheiden.

Tegenwoordig wordt de room niet meer van de volle melk afgeschept, maar door middel van centrifugeren van de melk wordt gescheiden. Omdat de vloeistof in de melk zwaarder is dan de roomdeeltjes, zal die vloeistof door het ronddraaien van de centrifuges naar de zijkanten worden gedrukt, waardoor de room via een buis in het midden van de centrifuge wordt afgevoerd. Het vetgehalte van de resterende magere melk bedraagt nog maar 0.03% tot 0.06%. Om de naam room te mogen dragen, moet een vloeistof minstens 10% melkvet bevatten.

Room bevat minder eiwit dan melk, daartegenover echter meer vet en in vet oplosbare vitamines. Room is het startproduct voor het maken van kaas en boter. Room wordt in de keuken gezoet, maar ook ongezoet in gerechten gebruikt.

Smaak

Room wordt als ingrediënt gebruikt in veel gerechten, zoals ijs, sauzen, soep, pudding en taarten. Ook wordt het in de alcoholische drank "Irish cream" gebruikt. Vaak wordt het gemaakt met wiskey, honing en soms koffie. Samen met koffie en wiskey wordt het ook als "Irish Coffee" gedronken.

Roomproducten worden vooral gebruikt bij de bereiding van desserts, ijs, gebak maar ook bij het op smaak brengen van hartige gerechten zoals soepen en sauzen. Slagroom kan, omdat het vrij vet is ook toegevoegd worden aan warme gerechten, maar als er te veel zuren aanwezig zijn zal schiften moeilijk te voorkomen zijn.

Zure room of Sour Cream (vetgehalte 20%).
Deze room heeft een iets zure smaak door toevoeging van melkzuurbacteriën en is vooral geschikt voor de bereiding van koude sauzen. In warme sauzen kan deze na afloop nog worden toegevoegd als het niet meer gekookt hoeft te worden, dit i.v.m. schiften.

Crème fraîche (vetgehalte 35%).
Dit is een dikke room, die prima te gebruiken is in hartige en zoete gerechten. Gebruik in warme sauzen lukt beter dan met zure room, vanwege het hogere vetgehalte van crème fraîche. Maar de kans op schiften blijft bestaan.

Koksroom of kookroom (Vetgehalte 18-20%).
Deze room is door toevoeging van o.a. bind- en smaakmiddelen geschikt gemaakt om in warme sauzen te verwerken. De kans op schiften is daardoor klein. Er zijn verschillende merken koks- of kookroom in de winkel verkrijgbaar.

Verkrijgbaar

Room is in alle variëteiten in de supermarkt te koop.

Voedingswaarden van verse room ( per 100 gr. )
337
1413
58,2
2
2,8
2,8
36
20
11
1
110
-
Vitamines van verse room ( per 100 gr. )
0,35
0,02
0,1
0,03
3
0,2
1
0,9
Mineralen van verse room ( per 100 gr. )
35
95
75
60
-
10
0,01
0,2