Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Rijstvermicelli

Vertaling

Bihun

Kenmerken

Rijstvermicelli is heel dunne, wittige draden van een hard soort pasta, gemaakt van rijstemeel. De rijstvermicelli moet in warm water worden geweekt om ze zacht te maken en hebben een heel korte kooktijd nodig. Als ze gefrituurd moeten worden, mogen ze niet worden geweekt, maar moeten ze meteen in matig hete olie worden gebakken tot hun volume is verdrievoudigd en ze wit en knapperig zijn geworden. Daarna worden ze verkruimeld en over het gerecht gestrooid.

Rijtvermicelli wordt in veel Aziatische keukens gebruikt als hoofdingrediënt voor een bihungerecht, of voor soepen, gefrituurd of in salades. De vermicelli wordt gemaakt van rijstmeel en daarna gedroogd.

Soorten

- Mihoen

Samenstelling

Bihun wordt rijstnoedels genoemd, omdat ze van rijstmeel en water worden gemaakt. Soms wordt er ook tapiocameel of maizena aan toegevoegd. Dit wordt gedaan om de noedels mooi glanzend en doorschijnend te maken. Ze krijgen hierdoor ook een wat taaie structuur.

Ze zijn in allerlei diktes en breedtes te koop, zowel gedroogd, vers of uit de diepvries. Rijstnoedels zijn zeer geschikt voor mensen met een glutenallergie. Zij verdragen geen tarwe, dus de gewone mie is voor hen ongeschikt.

Smaak

De smaak van rijstvermicelli is neutraal. Daardoor zijn rijstnoedels erg geschikt om allerlei gerechten mee te bereiden.

De noedels eerst kort in water koken tot ze zacht zijn, zo’n drie tot vijf minuten (afhankelijk van het type en de dikte van de noedels). Dan afspoelen met veel koud water en wegzetten tot gebruik. De rijstnoedels worden toegevoegd aan de wok met ingrediënten en smaakmakers en sudderen gaar, waarbij ze de smaken opnemen.

Herkomst

De rijst noedels zijn oorspronkelijk afkomstig uit China, maar tegenwoordig worden ze over heel Zuidoost-Azië gegeten en gemaakt.

Verkrijgbaar

Rijstvermicelli of ook wel bihun genoemd is in de oosterse toko en op de aziatische afdeling in de supermarkt te koop.