Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Runderlap

Vertaling

Daging sapi

Kenmerken

In Nederland worden koeien gehouden voor vlees en melk. Stieren, ossen en kalveren worden alleen voor het vlees gehouden. Dit vlees wordt ook als rundvlees verkocht. Rundvlees kan worden ingedeeld in snijvlees en zogeheten draaiproducten. Snijvlees is het vlees dat in lappen wordt gesneden, zoals biefstuk, runderlappen en sukadelappen. Dit vlees komt vooral van vleeskoeien. Draaiproducten zijn onder meer rundergehakt, rundertartaar en hamburgers. Dit komt vooral van melkvee.

Een runderlap of osselap is een stuk rundvlees dat behoort tot de relatief goedkopere rundvleessoorten. Zij worden meestal gestoofd. Runderlappen kunnen gesneden worden van de volgende delen:

De fijne of dikke rib en wordt dan meestal riblap genoemd.
De schouder en wordt dan de sukadelap genoemd. Het sukadestuk is gelegen tegen het schouderblad.
De borst (naborst, puntborst en borst), waar doorregen en vette runderlappen uit worden gesneden.
De vang, ook een doorregen runderlap.
De klaprip, eveneens doorregen.
De voorschenkel.

Runderlappen worden over het algemeen gestoofd. Uitzondering zijn de sukadelappen die eventueel gewoon gebraden kunnen worden. Schroei de lappen (in stukken of heel) snel dicht op hoog vuur. Zout ze pas nadat ze zijn dichtgeschroeid. Zout ontrekt namelijk vocht aan het vlees. Je kunt het vlees overigens wel van tevoren kruiden.

Haal niet meteen de vetrandjes van het vlees. De vetrandjes zorgen er voor dat het vlees lekker sappig en mals blijft. Je kunt het vet eventueel na de bereiding wegsnijden. Als het vlees is dichtgeschroeid, kun je het afblussen met warm water, warme bouillon of wijn op kamertemperatuur. Blus het niet af met koude vloeistof. Het vlees wordt daar minder mals van. Je kunt eventueel het vlees even uit de pan halen. De stooftijd hangt af van de hoeveelheid vlees en het soort runderlap. Voor 350 gram riblap heb je 45 tot 75 minuten stooftijd nodig. Rundvlees is een vleessoort die wereldwijd in de keuken wordt gebruikt.

Soorten

- Riblap
- Sucadelap
- Klapstuk

Verkrijgbaar

De runderlappen zijn bij de slager of in de supermarkt te koop.

Voedingswaarden van doorregen runderlappen ( per 100 gr. )
187
786
67
19,9
-
-
12,1
5,4
4,5
0,7
51,3
-
Vitamines van doorregen runderlappen ( per 100 gr. )
0,02
0,03
0,05
0,08
5
2
-
0,2
Mineralen van doorregen runderlappen ( per 100 gr. )
70
260
5
220
2,5
28
0,07
4,4