Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Savooiekool

Vertaling

Kubis savoy

Latijn

Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda

Familie / soort

Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)

Kenmerken

Savooiekool is een dichte, donkergroene koolsoort, met gebobbelde bladeren met gekrulde randen. Het wordt ook putjes- of kappertjeskool genoemd. Het blad heeft een mooie nervenstructuur. Het is één van de oudste koolrassen ter wereld en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Er is gele en groene savooiekool. De laatste wordt ook wel gewoon groene kool genoemd. Groene savooiekool heeft een gele kern. De gele variant heeft lichtgroene tot blauwgroene buitenbladeren met een lichtgele kern. Savooiekool heeft een stevige koolsmaak. Vaak is deze kool ook kant-en-klaar gesneden verkrijgbaar. Savooiekool is meestal afkomstig uit Nederland en dan heb je ook meteen de beste kool die je kunt kopen.

Savooiekool is rond tot spits van vorm en is in vergelijking met andere koolsoorten een tamelijk losse kool. De kool heeft donkergroene, gekrulde bladeren, die zich openen als een bloem. De kool is erg voedzaam en herbergt de dagelijkse portie vitamine C. Van oudsher is kool een typische wintergroente, maar tegenwoordig is deze groente het hele jaar door beschikbaar. Savooiekool wordt alleen in april en mei niet in Nederland geteeld.

Net als witte en rode kool behoort savooiekool tot de sluitkolen en is het een echte wintergroente. We kennen verschillende typen savooiekool. Het spitse type, de groene en de gele savooiekool. Vanwege zijn bijzondere kleur en vorm is savooiekool niet alleen lekker, maar ook een mooi plaatje in je moestuin.

Soorten

- Gele savooiekool
- Groene savooiekool

Smaak

Savooiekool heeft een echte koolsmaak. Deze kool is een ideale groente om in stamppot te verwerken. Bovendien kan de kool gekookt als groente worden gegeten of verwerkt worden in salades en stoofschotels. De kooktijd van savooiekool is 10 minuten. Kook de kool in weinig water met een klein beetje zout gaar. Kook de kool niet langer, anders ontstaan er zwavelverbindingen, die een nare koollucht veroorzaken en de groente zwaar verteerbaar maken. Groene kool kun je ook roerbakken.

Bewaar savooiekool op een koele, droge plaats. Zo is de kool 2 weken te bewaren. Door de stevige structuur is het een echte bewaarkool. Invriezen is, na 2 minuten blancheren, ook mogelijk.

Van deze groente kun je zowel de kool als de bladeren eten. De bladeren kun je vullen met bijvoorbeeld plakjes ham en kaas om ze vervolgens in de oven gaar te stoven in een beetje bouillon. Ook kun je de bladeren vullen met wat rijst, gehakt en groente. Leg ze vervolgens even in de oven.

Savooiekool smaakt ook heerlijk in roerbakschotels. Hieraan kun je naar eigen smaak verschillende andere ingrediënten toevoegen. Savooiekool is lekker en gezond, mild van smaak en erg mals en is daarom een product met vele variatiemogelijkheden. Je kunt savooiekool gekookt of gestoofd opdienen of gebruiken in soepen en salades. Je kunt groene savooiekool met veel kruiden combineren, gele savooiekool wordt voornamelijk gebruikt in de Oosterse keuken.

Enkele voorbeelden van bereidingsmogelijkheden van savooiekool:
- bladeren oprollen; plakjes ham en kaas in de oven gaarstoven in bouillon/tomatensaus
- bladeren vullen met rijst, gehakt en andere groenten en ook in de oven gaar stoven
- roerbakken met ui, sperziebonen en tomaat
- kort koken en mengen met gebakken ui en kerrie
- gekookt serveren met geraspte kaas
- in stamppot met b.v. bacon of spekjes

Herkomst

De allereerste vermelding van koolsoorten dateert van 600 voor Chr. in de Griekse literatuur. Het woord dat daar gebruikt werd, geeft aan dat de stengels werden gegeten, dus was de plant misschien een primitieve bloemkool of broccoli. In 77 na Chr. werd geschreven over koolsoorten met harten van 30 cm. doorsnede, die nauw verwant waren aan koolrabi. In de ruim drieduizend jaar dat de wilde vorm van de kool is gekweekt, is er een groot aantal verschillende groente uit ontwikkeld.

Teelt

Het is niet zo moeilijk om zelf savooiekool te kweken. Zorg voor een goed bemest stuk grond waar je de kool zaait en het heeft het hele groeiseizoen voeding nodig. Zaaien: voor de vroege teelt wordt in jan. - febr. onder glas gezaaid. Uitplanten half maart-april in de volle grond. Plantafstand 50 x 50 cm. Late teelt: eind mei in de volle grond. Uitplanten in juli. Zet ze dan op een onderlinge afstand van 65 x 60 cm. Zorg altijd voor voldoende vochtige grond. In drogere perioden flink water geven. Savooiekool heeft vaker dan ander koolsoorten te lijden van bladluizen. Bestrijd deze wanneer ze een plaag dreigen te worden. Savooiekool is een eenjarige plant, dit betekent dat je hem in het jaar dat je hem zaait ook kunt oogsten.

Je kunt de kool voorkweken in kweekbakjes met potgrond waar je kalk bij doet en dan verspenen in kweekpotjes +/- 9 cm. rond of vierkant. Als de plantjes mooi stevig zijn kun je ze in de koude grond zetten. Het voordeel van in potjes kweken is dat je schone grond hebt in verband met knolvoet. Kool komt op +/- 50/50 cm. te staan.

Zodra de kool in het midden gevormd is, kan je beginnen met oogsten. Over het algemeen is dat in september. Wil je een jaar later weer savooiekool kweken met eigen gewonnen zaad, laat dan een of enkele kolen doorschieten. De zaden die je daarvan wint, kun je het jaar erop gebruiken voor de teelt.

Verkrijgbaar

Savooiekool koop je in de supermarkt of bij de groenteboer.

Voedingswaarden van savooiekool ( per 100 gr. )
30
129
89
2,5
4
3,5
0,5
0,1
-
0,2
-
3
Vitamines van savooiekool ( per 100 gr. )
-
0,04
0,04
0,15
25
-
40
-
Mineralen van savooiekool ( per 100 gr. )
10
300
50
30
0,5
10
0,03
0,2