Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Tauge

Kenmerken

Taugé Nederlands, sojascheuten Belgisch of tjapar Surinaams is de ontkiemde mungboon, of katjang idjo (kacang hijau): groene boon. Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's. Taugé is rijk aan vitamine B, waaronder de vitamine B17, vitamine C en ijzer.

Taugé, ook wel sojascheut genoemd, is de kiem van de mungboon. Taugé is een kiemgroente. Ze zijn goed voor je gezondheid. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Hitte doodt de bacteriën. Taugé kan je daarom uit voorzorg onderdompelen in kokend water of meekoken met het gerecht.

Taugé is het Indonesiche woord voor spruit of kiem en kan dus in principe van allerlei soorten gedroogde bonen gemaakt worden, maar normaal gesproken zijn het ontkiemde mungbonen, ook in Vlaanderen, waar ze dus foutief sojascheuten worden genoemd. Taugé is lekker knapperig en smaakt een beetje naar kool en aarde en is licht bitter. Verse taugé hoort wit en stevig te zijn, hooguit de worteltjes iets verkleurd.

Taugé is de spruitgroente van de katjang idjo boon. Van oorsprong komt deze bonensoort uit Zuid-Azië. De ontkiemde boontjes bestaan uit witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje. Tegenwoordig is taugé bij bijna iedere supermarkt te krijgen. Het is rijk aan plantaardig eiwit, vitaminen en mineralen en kan met vele andere groentesoorten gecombineerd worden. Vooral in de Indische en Chinese keuken wordt deze groente veel gebruikt. Taugé is het gehele jaar verkrijgbaar, omdat de boontjes en zaden op elk moment tot ontkieming kunnen worden gebracht.

Taugé is erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bij het bewaren moeten de aanwijzingen op de verpakking worden gevolgd. Let op de houdbaarheidsdatum en bewaar de groente in de koelkast.

Taugé wordt als garnering gegeten of in roerbakgerechten. Voor gebruik geldt het advies om de taugé onder stromend water te wassen en onder te dompelen in kokend water of goed mee te wokken met de maaltijd. Je kunt de groene zaadhuidjes die vanzelf naar boven komen drijven gemakkelijk verwijderen. Laat de groente uitlekken in een vergiet. Je houdt de taugé extra knapperig door het kort te koken (ongeveer 1 minuut). Taugé kan prima in roerbakschotels verwerkt worden. Het is een veel gebruikte groente in de Chinese keuken. Je treft de groente veel aan in wokgerechten. Taugé wordt ook veel gebruikt als vulling in loempia’s. Taugé is een knapperige toevoeging aan salades en smaakt lekker als extra aanvulling op broodbeleg. Taugé combineert goed met champignons, knoflook, prei en ui.

Taugé is het hele jaar door verkrijgbaar. Bij de aankoop van taugé let je op de frisheid van de boontjes. Ze moeten knapperig zijn. Deze groente is zeer kwetsbaar en wordt snel slap en verkleurt daarbij in een onaantrekkelijke bruine kleur. Taugé eet je in combinatie met andere groentesoorten.

Samenstelling

Taugé wordt verkregen door de mungboon te laten ontkiemen in water, de eerste 4 uur blootgesteld aan daglicht en de rest van de dag in het duister. Bij massaproductie in fabrieken wordt gewoonlijk gebruikgemaakt van kunstmatig licht, meestal met gloei- of fluorescentielampen. Ook dan 4 uur in volle belichting en daarna 18 uur duisternis, gedurende een week, omdat het effect van kunstmatig licht pas bereikt wordt over een langere periode.

Taugé zijn ontkiemde katjang idjo boontjes, ook mungboontjes genoemd, die uit Zuid-Afrika en Azië worden aangevoerd. Taugé komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië. In Nederland worden de vrij kleine, groene boontjes het hele jaar door tot ontkieming gebracht en geoogst. De teelt duurt 5 tot 10 dagen, dat is afhankelijk van de temperatuur en de gewenste lengte van de spruiten. De ontkiemde boontjes worden witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje. Als je de boontjes langer laat doorgroeien, worden het planten waar bonen aan groeien.

Smaak

Verse taugé is knapperig. Het kan worden bereid door het te wassen in koud water en dan kort te koken. Het kan ook worden geroerbakt in olie. Taugé heeft een kruidige, nootachtige smaak. Het is niet erg sterk van smaak, maar voor de fijnproever kun je het nootachtige mooi naar boven halen door taugé te combineren met verse gember.

Taugé kun je bijvoorbeeld rauw over de gado-gado scheppen of meebakken of koken in een westers of oosters groente- of vleesgerecht. Bak en kook taugé heel kort om de vitamines te behouden. Houd taugé even in een vergiet onder de stromende kraan, en wil je hem rauw gebruiken, dompel hem kort in kokend water om de mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën (zoals Salmonella of E.coli) te doden. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hier alert op zijn.

Was de taugé voor gebruik. Als je dat doet in ruim water komen de groene velletjes van de mungboon bovendrijven en kun je die er makkelijk uitscheppen, maar noodzakelijk is dat niet. In Aziatische landen wordt taugé eigenlijk nooit rauw gegeten. Meestal wordt het een paar seconden geblancheerd of in een zeef overgoten met kokend water om daarna meteen teruggekoeld te worden in koud water om de knapperigheid te bewaren. Daarna op het laatste moment toevoegen aan soep, roerbakschotels of salades zoals gado-gado. Losse taugé is beperkt houdbaar in de koelkast, vaak is het na een dag al bruin en slijmerig.

Herkomst

De mungboon of kacang hijau komt van oorsprong voor in zuid Azië.

Teelt

Je kunt mungbonen in de meeste toko’s, betere groentehandels en zelfs tuincentra kopen. Let er wel op dat het hele mungbonen zijn, geen gespleten bonen. Reken erop dat je met 100 gram boontjes al snel een pond taugé kunt kweken.

Je moet op 5 dagen tot een week rekenen. Wel eerst de boontjes in koud water totdat de velletjes gebarsten zijn. Dat kan zo een halve dag duren. Ververs dan het water en doe de boontjes in een ondoorzichtig bakje of potje met deksel, zo dat de bodem nog minstens voor de helft vrij is. Zet de boontjes driekwart onder water en doe het deksel er los op, zodat er geen licht maar wel lucht bij de kiempjes kan. Zet het bakje op een plaats in de kamer waar het geen zon vangt en zo mogelijk constant 20-25 graden blijft. Vervang iedere dag één- of tweemaal het water, zodat er geen schimmel of bacteriegroei ontstaat.

Na 5-7 dagen zijn de kiempjes goed en kun je de taugé eten. Let op dat je voor gebruik nog even goed spoelt, omdat er nog velletjes van de bonen tussen zullen zitten. Verwijder dan ook meteen lelijke of klein gebleven scheutjes.

Verkrijgbaar

Je vindt de taugé meestal in plastic bakjes of zakjes in de schappen van de voorgesneden groente in de supermarkt of groentewinkel. Taugé koop je in de supermarkt, de oosterse toko of bij de groenteboer.

Leuke weetjes

Het kiemen gebeurt onder vochtige en warme omstandigheden. Dit zijn ook de omstandigheden waar bacteriën makkelijk kunnen groeien. Op taugé kunnen dan ook bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli (EHEC).

De volgende voorzorgsmaatregelen gelden voor kiemgroente, zoals taugé:
- Kiemgroente goed wassen onder stromend water.
- Kiemgroente onderdompelen in kokend water of goed mee wokken met de maaltijd. Hitte doodt de bacteriën.
- Kiemgroente bewaren in de koelkast en nooit langer dan de houdbaarheidsdatum.

Kacang hijau wordt ook wel in toko’s verkocht. Ze worden gebruikt om een pap van te maken. Deze pap wordt in Indonesië gegeven aan vrouwen om aan te sterken na een bevalling.

Voedingswaarden van taugé ( per 100 gr. )
75
316
81,5
7
4,5
-
2,5
0,8
0,1
0,4
-
3,5
Vitamines van taugé ( per 100 gr. )
0,01
0,3
0,35
0,14
60
-
14
-
Mineralen van taugé ( per 100 gr. )
10
70
50
210
0,8
50
0,07
0,6