Taartbodem

Kenmerken

Voor de meeste taarten wordt biscuit gebruikt. Dit is een zachte en luchtige basis met een fijne smaak en structuur. Er zit geen vet in het biscuit verwerkt. De smaak geef je dan ook voornamelijk aan de taart door de vulling en de bekleding van de taart. Je kunt ook cake gebruiken, maar dan wordt de taart wel machtig. Voor een 3D taart kan cake beter zijn, omdat dit een stevigere basis is; biscuit kan te weinig ondersteuning bieden.

Een taartbodem wordt gebruikt om zelf een taart te maken. Dit kan met een gekochte bodem uit de supermarkt, of je bakt er eentje zelf. Als je geen oven hebt kun je bijvoorbeeld een bodem maken van koekkruimels en boter. Een bodem kan krokant zijn, maar hij kan ook zacht en luchtig zijn. Dit is afhankelijk van de vulling die je gaat gebruiken.

Samenstelling

Taartbodem zonder oven

IngrediŽnten

- 200 gr. bastognekoeken
- 75 gr. boter

Bereiding:

Doe de koekjes in een kom en verkruimel ze. Smelt de boter in een pannetje. De gesmolten boter bij de verkruimelde koekjes doen en even goed doorroeren. Bekleed de bodem van een springvorm of taartvorn met bakpapier en doe het mengsel in de vorm. Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk ze met de bolle kant van een lepel goed vast aan. Zet de taartvorm nu even in de koelkast om op te stijven.

Eenvoudige taartbodem

IngrediŽnten:

- 100 gr. basterdsuiker
- 100 gr. zelfrijzend bakmeel
- 50 gr. gesmolten boter
- 2 eieren

Bereiding:

Zeef het meel. Mix de eieren met de suiker ca. 10 minuten. Daarna de boter en het meel erdoor spatelen. Verdeel het deeg over een taartvorm. Baktijd 7-10 minuten op 225 graden C.

Biscuitbodem

IngrediŽnten:

- 5 eieren op kamertemperatuur
- 150 gr. suiker
- 125 gr. bloem
- 25 gr. maÔzena
- zakje vanillesuiker
- zout

Deze hoeveelheid is goed voor een ronde vorm van 24 cm. of een vierkante van 20x20.

Bereiding:

Beboter de bakvorm en bestuif deze met bloem of bekleed de bodem met bakpapier en vet deze ook in. Doe de eieren met de suiker en vanillesuiker in een kom. Zet de kom in een bak met heet water en klop de suiker door de eieren; klop tot de suiker volledig is opgelost en er een dikke, lichte en schuimige massa is ontstaan; klop zeker 10 minuten! Schep de gezeefde bloem, de maÔzena en het zout er voorzichtig door; niet mixen maar spatelen! Schep het beslag in de bakvorm.

Bak het gebak in ca. 45 min. in het midden van de tot 185į C voorverwarmde oven; voor optimaal resultaat: laat de temperatuur vanaf 140į C geleidelijk oplopen naar de 185į C. De biscuit is gaar als een breinaald die je in de taart steekt er droog weer uit komt (controleer dit regelmatig na ca. 35 min. bakken). Laat de biscuitbodem afkoelen op een rooster.

Verkrijgbaar

Een kant en klare bodem koop je in de supermarkt.