Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Thaise Basilicum

Vertaling

Selasih

Latijn

Ocimum basilicum thyrsiflora

Familie / soort

Lipbloemigen

Kenmerken

In Zuidoost AziŽ is de Sweet Thai basil oftewel Bai-Hora-Pah (officiŽle benaming Ocimum basilicum var. Thyrsiflora) de meest bekende cultivar. De plant heeft karakteristieke zeer donker paars tot zwart gekleurde stengels en bloempjes. Deze Thaise Basilicum heeft een anijsachtige smaak en alle onderdelen van dit eenjarige kruid zijn bruikbaar, de bladeren, de bloemen en de super kleine zwarte zaadjes die verkregen worden uit de gedroogde bloemen. De zaadjes hebben slechts een lengte van ongeveer 1 mm en hebben niet de smaak en het aroma van de bladeren.

Basilicum (Ocimum basilicum) is een bekend kruid en wordt veel toegepast in gerechten. Basilicum (Engels "Basil") wordt ook wel Koningskruid of Bazielkruid genoemd. In de westerse keuken wordt Ocimum basilicum L. het meest gebruikt, maar in de oosterse keuken Ė met name die van Vietnam en Thailand Ė wordt Ocimum basilicum var. Thyrsiflora, oftewel Thaise Basilicum, het meest gebruikt.

De Thaise basilicum is een tropisch kruid met diepgroene blaadjes. Soms ook een beetje paars. Het smaakt heel sterk naar anijs en een beetje naar munt. Het heeft een sterke geur en aroma. De bladeren zijn groot, ovaal, puntig en variŽren in kleur van groen, rood tot zelfs lila. Ze hebben een warme en toch frisse, sterke geur. Er bestaan vele variŽteiten.

De harde, holle, paarse stengels gebruik je niet. Je plukt de blaadjes en strooit die op het laatste moment door Thaise curries en pittige roerbakgerechten. De blaadjes kunnen redelijk stevig/stug zijn, vandaar dat het soms beter is ze eerst in reepjes te snijden.

Soorten

- Zoete thaise basilicum
- Heilige basilicum
- Citroenbasilicum / kemangi

Smaak

De bladeren van Thaise basilicum smaken ten opzichte van de bekende groene basilicum iets dominanter, de smaak doet wat aan anijs en dragon denken.

Thaise basilicum is een van de populairste basilicumvarianten en dat is niet zo vreemd. Deze basilicumsoort heeft een verfijnde en complexe smaak. De smaak is te omschrijven als zoet en citroenachtig met een vleugje anijs en een ietwat nootachtig karakter. In een Thaise curry of een pittige Maleisische laksa is Basilicum Queenette een onmisbaar ingrediŽnt. Daarnaast is het ook erg lekker om ermee te experimenteren, bijvoorbeeld in een bouillonsoep of verse loempia van rijst deeg.

Citroenbasilicum past goed in sauzen en bij kip. Het is rauw te eten in o.a. salades maar kan ook kort meegestoofd worden.

Rode basilicum is iets sterker dan gewone en oogt mooi in gerechten. Rode basilicum zorgt voor een origineel, kleurrijk accent.

Herkomst

Aangenomen wordt dat basilicum oorspronkelijk uit India komt, waar het al meer dan 5000 jaar gecultiveerd wordt. Wereldwijd bestaan er meer dan 150 soorten basilicum.

Teelt

Zaaien doe je vanaf maart onder glas of vanaf mei, wanneer de temperatuur hoog genoeg is, in de volle grond. De plantjes uitplanten op een zonnige en beschutte plek op 30 x 30 cm. Pluk regelmatig de toppen zodat er een mooi bossig struikje ontstaat.

Het kruid verlangt een warme en beschutte plek. Het kruid kweken in potten in een kas of onder een tunnel is daarom aan te raden. Zet basilicum bijvoorbeeld in de kas bij de tomaten en komkommers. Zet de planten op een luchtige grond en voeg eventueel een flinke schep grof zand toe aan de grond voor een goede drainage en geef de planten regelmatig water.

Als de planten jong zijn kan je de hele scheuten gebruiken (niet te diep afsnijden), zodra de stengels harder worden alleen de blaadjes gebruiken, hoogte 30 cm.

Het belangrijkste wat een basilicumplantje nodig heeft is een warm en zonnig plekje in een humusrijke, goed doorlatende bodem. Dit geldt al helemaal voor de tropische varianten van basilicum. Let erop dat je ze genoeg water geeft, maar ook weer niet teveel. Je kunt dit voorkomen door onderin de kruidenboxen gaatjes te prikken.

Verkrijgbaar

Thaise basilicum is te koop in de oosterse toko.

Leuke weetjes

Basilicum Queenette kan als thee worden gedronken en kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma en hoofdpijn. Daarnaast werkt het erg goed ter bevordering van de spijsvertering.

Voedingswaarden van verse basilicum ( per 100 gr. )
47
197
86,2
3
5
4,6
0,8
0,1
0,1
0,5
-
4
Vitamines van verse basilicum ( per 100 gr. )
-
0,07
0,3
-
-
-
30
-
Mineralen van verse basilicum ( per 100 gr. )
10
360
250
40
5,6
10
-
0,6