Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Cornflakes

Kenmerken

Cornflakes of maisvlokken is de benaming voor een gebakken mengsel dat traditioneel bestond uit tarwe, havermout, ma´smeel, suiker en vitamines, verwerkt als flinterdunne platte koeken en door de arts Harvey Kellogg op de markt werd gebracht.

Cornflakes worden meestal gegeten bij het ontbijt door toevoeging van koude melk en desgewenst honing, suiker of andere bestanddelen. Het gerecht vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika. Het woord corn betekent mais in het Amerikaans-Engels en flakes zijn vlokken.

Cornflakes worden gemaakt door de drie hoofdingrediŰnten (gekookte mais, suiker en vitamines) en eventuele andere ingrediŰnten samen te voegen en daar een deeg van te bereiden. Dit deeg wordt dan plat gerold en geroosterd tot het de vorm van vlokken (flakes) heeft.

Soorten

- Frosties
- Crunchy nut cornflakes
- Honey pops

Samenstelling

Cornflakes worden gemaakt van gebroken ma´skorrels die men met water, zout, suiker en moutextract vermengt en inkookt. De gedeeltelijk ingedroogde korrels worden dan tussen gekoelde walsen geplet en vervolgens geroosterd.

Tegenwoordig gebeurt de productie van cornflakes (en ook andere ontbijtgranen) met behulp van een kook "extruder". Dit is een machine waarin de de ma´skorrels via een trechter terecht komen, waarna ze geplet en verwarmd worden. Door deze verwarming verstijft de ma´smassa. Aan het einde van de extruder bevinden zich kleine openingen, waardoor de massa tot korrels wordt geperst.

Na het verlaten van de extruder worden de korrels geplet of geroosterd of geŰxpandeerd.

Smaak

Omdat er tegenwoordig zoveel verschillende soorten cornflakes bestaan, is de verscheidenheid van smaken ook groot. In alle soorten wordt veel suiker gebruikt om een zoet product te krijgen. Door toevoeging van vezels en noten krijgt dit product een gezond imago.

Om een gezond ontbijt met cornflakes te maken, kan men beter kiezen voor het ongesuikerde product. Dan kan men zelf bepalen waarmee en hoeveel men de cornflakes wil zoeten.

Herkomst

In 1897 startte John Harvey Kellogg samen met zijn broer Will Keith Kellogg, de Sanitas Food Company om hun graanproducten op de markt te brengen. Het standaardontbijt in die dagen voor de rijken bestond uit eieren en vlees; voor de armen was het griesmeel, meelproducten, vlokken en andere gekookte granen.

John en Will kregen uiteindelijk ruzie over het toevoegen van suiker aan de ontbijtgranen en in 1906 opende Will zijn eigen bedrijf genaamd de Battle Creek Toasted Corn Flake Company - de latere Kellogg Company. John Kellogg startte toen de Battle Creek Food Company om sojaproducten te ontwikkelen en verkopen.

Na het grote succes in de Verenigde Staten werden omstreeks 1915 de cornflakes in Canada ge´ntroduceerd. Later naar AustraliŰ, Engeland en van daaruit over het Europese continent. In Duitsland kwamen de cornflakes pas in 1965 op tafel, geproduceerd door H. & J. BrŘggen.

Verkrijgbaar

Cornflakes zijn in elke supermarkt te koop. Je hebt een rijke keuze aan soorten en maten. Door goed het etiket te lezen kun je een gezonde keuze maken.

Voedingswaarden voor ongesuikerde ontbijtgranen ( per 100 gr. )
376
1577
5,3
7,9
81,5
7,5
0,8
-
-
0,7
-
3,5
Vitamines voor ongesuikerde ontbijtgranen ( per 100 gr. )
0,01
0,06
0,1
0,07
1
0,8
-
-
Mineralen voor ongesuikerde ontbijtgranen ( per 100 gr. )
950
110
11
50
6
10
0,2
0,3