Durian

Vertaling

Stinkvrucht

Latijn

Durio zibethinus

Familie / soort

Kaasjeskruidfamilie

Kenmerken

De durian is een tot 40 m hoge, groenblijvende boom met uitgespreide takken en een dichte kruin. De bladeren zijn van boven glanzend en aan de onderkant met harige, goudkleurige schubben bezet. De bloemen zitten met drie tot dertig stuks in trossen aan vertakte twijgen, die direct uit de stam en dikke takken ontspringen. Ook de bloemen van de durian ruiken onaangenaam. De durian wordt bestoven door bepaalde soorten vleermuizen, de bloemen zijn hiervoor speciaal aangepast.

De eivormige of afgeronde vrucht is 15–30 cm. lang en tot 8 kg zwaar. De schil van de rijpe vrucht is van lichtgeel, naar groen/geel tot grijsgroen. De schil bestaat uit zeskantige, dikke stekels. De zaden zijn omgeven door dikke, eetbare, crèmekleurige tot donkergele, puddingachtige zaadmantels. Deze zaadmantels smaken zoet en aromatisch. De rijpe vrucht heeft een penetrante geur door de vorming van waterstofsulfide, waaraan de vrucht zijn alternatieve naam 'stinkvrucht' ontleent.

De vrucht wordt in alle stadia van rijpheid gegeten. Sommige mensen eten de vrucht als hij nog lang niet rijp is. Het vruchtvlees is dan nog krokant en heeft een minder doordringende geur. Anderen eten de durian als hij helemaal rijp is en de schil reeds gebarsten is. Dan is de smaak erg zoet, maar de geur is erg doordringend.

Soorten

- Durio dulcis
- Durio oxleyanus
- Durio graveolens

Smaak

Het vruchtvlees smaakt zoet en heeft een smaak die lijkt op walnoten en vanille. Sommigen vinden de durian de koning der vruchten, anderen walgen van de durian. De durian wordt gebruikt in gebak, ijs, vruchtensap, curries en jam.

Herkomst

De durian komt oorspronkelijk uit Indonesië en Maleisië, maar tegenwoordig wordt de durian in alle tropische gebieden in Zuidoost Azië aangeplant.

Teelt

De boom waaraan de durian groeit is een grote boom van 25-50 meter, afhankelijk van het soort. De boom bloeit één of twee keer per jaar, het is een seizoen vrucht. De boom draagt na 6 jaar vruchten tot ongeveer het twaalfde jaar. Er zijn 30 duriansoorten bekend, waarvan er 9 eetbaar zijn. De durian is een echte tropenboom, want bij een temperatuur lager dan 22°C. gaat hij dood.

Verkrijgbaar

Durian kan je kopen in de grote steden in de grotere oosterse toko's. Soms is de durian ook ingevroren te koop.

Leuke weetjes

Omdat de durian een uitgesproken geur verspreidt, is het in sommige hotels, vliegtuigmaatschappijen, de metro in Singapore en openbare gebouwen verboden om durians mee te nemen. In hotels geven verbodsborden aan dat het meenemen van durians verboden is. Mocht je betrapt worden met een durian op je hotelkamer, dan moet je een week huur extra betalen, want zolang duurt het voordat de duriangeur uit de kamer verdwenen is.