Sinaasappelsiroop

Kenmerken

Sinaasappelsiroop of ranja is een zoete drank die wordt gemaakt door een concentraat, limonadesiroop, aan te lengen met water. De siroop is een geconcentreerde vloeistof, die wordt gemengd met water om een vruchtenlimonade te maken. De siroop bestaat voor het grootste deel uit suiker, met daarin een extract van vruchten.

De goedkopere siropen zullen in plaats van vruchtenextracten geur en smaakstoffen gebruiken. Echte vruchten worden hierbij niet gebruikt.

Samenstelling

Mocht je zelf sinaasappelsiroop willen maken en daardoor verzekerd te zijn van echte sinaasappelsmaak, gebruik dan onderstaand recept. Neem wel onbespoten vruchten. Mocht je de siroop minder zoet willen, of misschien de suiker willen vervangen door andere zoetstoffen, dan kan dat natuurlijk.

Ingrediënten:

- 500 gr. vruchtvlees van sinaasappels. Dat zijn er ongeveer 7, afhankelijk van de grootte.
- schil van 1 sinaasappel
- 300 gr. suiker of andere zoetstof

Bereiding:

Schil de sinaasappels dik af, zodat al het wit van het vruchtvlees is gesneden. Het witte velletje smaakt erg bitter. Van één sinaasappel neem je de schil zo dun mogelijk. Er mag geen wit meer aan de schil zitten. De velletjes in de sinaasappels laat je gewoon zitten, want je zeeft straks alles. Doe het vruchtvlees en de ene schil met de suiker in een pannetje en laat dit een kwartier zachtjes koken. Druk het vruchtvlees goed uit elkaar om zoveel mogelijk sap te krijgen. Laat de vloeistof inkoken. Zeef alles en doe de siroop in een schone fles.

Smaak

De kwalitatief hoogwaardige siropen zijn gemaakt van onbespoten vruchten. Hierdoor proef je de echte smaak van het fruit. Door de siropen te mengen met (sprankelend) mineraalwater, krijg je een heerlijke dorstlesser. En met één fles siroop maak je maar liefst 3 liter limonade! Of een heleboel lekkere toetjes.

Limonadesiroop is een heel veelzijdig product. Je kan er limonade van maken of ijsjes. Ook laat het zich goed gebruiken in allerlei soorten gebak en pudding.

Herkomst

Het oudst bekende limonaderecept dateert uit 1660. De Fransman La Varenne kookte ‘limon’ (de Franse naam voor citroen) met suiker en water. Het resultaat was ‘limonade’, dat al snel een exclusief drankje voor de elite werd.

Verkrijgbaar

Sinaasappelsiroop is in de supermarkt te koop.

Voedingswaarden van limonadesiroop ( per 100 gr. )
223
935
44
-
55
55
-
-
-
-
-
-
Vitamines van limonadesiroop ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van limonadesiroop ( per 100 gr. )
1
90
-
-
-
5
0,01
0,05