Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Babymais

Vertaling

Jagung putren

Latijn

Zea mays ssp. mays

Familie / soort

Zea / grassen

Kenmerken

Babymais is de onrijpe variant van normale suikermais alsook van de voedermais. De groente is 10 cm. lang en heeft een diameter van circa 1,5 cm.Tussen beide soorten baby mas zit geen smaakverschil omdat de baby mais wordt geoogst voordat de suikers zich kunnen ontwikkelen. Kleine korrelgrootte, een rechte vorm en een smal toelopende punt zijn de makkelijkste kenmerken om baby mas van hoge kwaliteit te herkennen. Babymais wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken en kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.

Soorten

- Zea luxurians
- Zea mays ssp huehuetenangensis
- Zea mays ssp mays
- Zea mays ssp mexicana
- Zea mays ssp parviglumis

Samenstelling

Babymais wordt direct geoogst wanneer de vezels van de mais zichtbaar zijn.

Smaak

De groente is 10 cm. lang en heeft een lichtzoete smaak.

Herkomst

Oorspronkelijk komt de mais uit Midden-Amerika. De babymais wordt ingevoerd uit Zimbabwe, Thailand, Zuid-Afrika en Isral.

Teelt

Oorspronkelijk kwam de mais uit warmere streken, maar door veredeling is de mais ook in koudere gebieden te telen. Bij mais zijn de vrouwelijke en mannelijke bloemen van elkaar gescheiden, maar wel op dezelfde plant. Aan de top van de plant zitten in de pluim de mannelijke bloemen. Ongeveer halverwege de plant zitten in de oksels van de bladeren n of meer kolven bestaande uit de vrouwelijke bloemen. De bloemen worden door de wind bestoven.

Baby mas wordt 1 2 dagen nadat het masblad ontstaat en als de kolf nog onrijp is, met de hand geoogst. Baby mas is ongeveer 9 tot 10 cm. lang en circa 1,5 cm. in diameter.

Verkrijgbaar

In de supermarkt, de toko's en de natuurvoedingswinkel is babymais vers verkrijgbaar. Bovendien zijn ze ook ingeblikt te koop.