Bacon

Vertaling

Daging babi asap

Kenmerken

Bacon bestaat uit stukken vlees die gesneden worden van de flanken, de rug of de buik van een varken, die vervolgens worden gezouten, of gedroogd, of gerookt.

Soorten

- Katenspek
- Ontbijtspek
- Zeeuws spek
- Gerookt spek

Samenstelling

Het spek wordt ingewreven met zout om zo het vocht er uit te trekken, waarna het wordt gedroogd, wat ongeveer 9 maanden zal duren of gerookt, dan is het spek eerder voor consumptie klaar. Het spek kan ook gepekeld worden. Dan legt men het spek 2 tot 3 dagen in een zoutoplossing, waarna men het spek 2 tot 3 weken weghangt om te drogen en te rijpen. Om bacon te roken, wordt het spek boven smeulende houtsnippers gehangen. De rooktijd hangt af van de temperatuur. Dat kan 2 3 weken duren.

In de vleesindustrie wordt het rijpingsproces bespoedigd door natriumnitraat en fosfaat in het spek te injecteren. Dit komt de qualiteit en smaak niet ten goede. Bij het bakken van de bacon kan dan een witte vloeistof vrijkomen.

De bacon wordt daarna gekoeld om bacteriegroei tegen te gaan en om de houdbaarheid te bevorderen.

Smaak

De smaak van het bacon hangt af van de kruiden in het zoutbad en van de soort houtsnippers die men gebruikt bij het roken. Men gebruikt o.a. appel, beuk, kers, noot, of eik.

Herkomst

Al sinds mensenheugenis worden varkens gehouden voor de slacht. Dit gebeurt over de hele wereld, behalve in de moslimwereld, waar het varken als onrijn wordt beschouwd.

Verkrijgbaar

Bacon wordt gesneden of aan een stuk verkocht door de slager. Ook op de vleesafdeling van de supermarkt kan men bacon kopen.

Voedingswaarden van bacon ( per 100 gr. )
373
1564
47
18
-
-
34
13,7
13,5
5
71
-
Vitamines van bacon ( per 100 gr. )
-
0,4
0,1
0,3
1
0,6
-
2
Mineralen van bacon ( per 100 gr. )
1500
200
10
150
2
15
0,15
1