Bunga Sedap Malam

Vertaling

Tuberoos

Latijn

Polianthes tuberosa

Familie / soort

Aspargaceae / agave

Kenmerken

Polianthes tuberosa: het Griekse polianthes betekent "veel bloemen", het Latijnse tuberosa betekent gezwollen, verwijzend naar de wortels. Dat zijn namelijk een soort knollen. De tuberoos komt 's nachts tot bloei en verspreidt dan een zoete geur die lijkt op die van de jasmijn. Hij bloeit met 5 tot 12 witte bloemen. Zwembadeigenaren strooien bunga sedap malambloemen in het zwembad.

Van de tuberoos wordt verteld, dat het de mensen kalmeert en weer in harmonie brengt en de passie verhoogt. Daarom speelt de tuberoos een belangrijke rol in de huwelijksceremonie in IndonesiŽ. Bij tempelceremoniŽn worden de bloemen op de altaren gelegd.

Uit de bunga sedap malambloemen worden etherische oliŽn gewonnen. 3.600 kilo bloemen zijn nodig om 1 liter tuberoos olie absolue te produceren. Erg dure olie kan je wel zeggen, daarom wordt de olie hoofdzakelijk gebruikt in exclusieve parfums, zoals Dior 'Poison' en Chanel 'Tuberose et Gardenia'. Deze oliŽn worden ook gebruikt in aromatherapiŽn. Zo vervult Tuberoos olie absolue een ondersteunende rol in de volgende situaties:

Geest en zenuwstelsel
- geeft sereniteit en stimuleert de creativiteit
- wekt de zintuiglijke waarneming
- roept verwarmende gedachten op
- versterkt ons inlevingsvermogen

Sexualiteit
- wordt gebruikt om de sexuele energie te stimuleren bij impotentie en frigiditeit, vooral als deze veroorzaakt worden door emotionele onzekerheid, angst voor intimiteit en gebrek aan zelfvertrouwen.

Samenstelling

De gedroogde sedap malam voor gebruik eerst laten weken in water tot ze zacht worden. Meestal wordt het gebruikt in hartige gerechten zoals kimlo of andere soepen.

Herkomst

De bunga sedap malam komt oorspronkelijk uit Mexico.

Teelt

De wortels van de tuberoos bestaan uit knolletjes, die, als je ze van elkaar breekt weer tot nieuwe planten zullen uitgroeien.

Verkrijgbaar

Gedroogde bunga sedap malam is in de betere oosterse toko's te koop.

Leuke weetjes

In India geniet de bunga sedap malam vooral faam om haar aphrodisische eigenschappen: ongehuwde vrouwen werd ten sterkste afgeraden om aan tuberoos te ruiken, en zeker niet 's avonds, opdat ze niet ten prooi zouden vallen aan amoureuze opwellingen (niets voor nette meisjes, dus!)