Cashewnoot

Vertaling

Kacang mede

Latijn

Anacardium occidentale

Familie / soort

Pruikenboom / noot

Kenmerken

De cashewnoot is het zaad van de cashewboom. De "cashew-appel" is de getransformeerde vruchtsteel, een voorbeeld van een schijnvrucht. De eigenlijke vrucht, met daarin het zaad, is onopvallend en hangt onder aan de schijnvrucht.

De naam Anacardium verwijst eigenlijk naar de vorm van de vrucht, die eruit ziet als een omgekeerd hart (ana betekent "omhoog" en-Cardium betekent "hart"). De ware vrucht van de cashewboom is een nier- of bokshandschoen vormige steenvrucht die groeit aan het einde van de cashew appel.

De cashewnoot is een steenvrucht, waarvan de schil urushiol bevat. Dit is een gif, dat ernstige huidirritaties kan veroorzaken en bij inademen van de rook, die ontstaat bij het branden van de noten, kunnen ook irritaties van de longen ontstaan. Als je de noten verwarmt zal dit gif verdwijnen. Na het branden kan de schil met de hand worden verwijderd.

Soorten

- Geroosterde cashewnoten
- Gesuikerde cashewnoten
- Rauwe cashewnoten
- Gezouten cashewnoten

Samenstelling

De noot wordt allereerst in de dop gebrand, zodat deze dop makkelijker kan worden verwijderd. Dit is soms een handmatig proces. De noot bevat een vlies, dat ook met de hand moet worden verwijderd. Door deze relatief bewerkelijke en handmatige bewerkingen is de cashewnoot relatief duur.

De cashewnoot kan ook worden geoogst als de schil niet is uitgehard en nog groen is van kleur. De dop is zacht en kan met een mes worden weggesneden, maar de schil bevat een bijtende stof, die de huid erg irriteert. Daarom moeten handschoenen worden gedragen. De verse noten worden dan in kunyitwater geweekt om de bijtende stof te verwijderen.

Smaak

Cashewnoten zijn, nadat ze uit de schil zijn gehaald, wit, vezelig en zacht. Door de noten te roosteren worden ze bruin en knapperig. De cashewnoot is een populaire snack en wordt vaak geroosterd, licht gezouten, gesuikerd, of bedekt met chocolade gegeten.

Cashewnoten bevatten, in tegenstelling tot andere vette noten, veel zetmeel, zo ongeveer 10% van hun gewicht. Daardoor worden ze in India gebruikt om sauzen en curries te binden. Het wordt ook gebruikt in poedervorm voor de bereiding van diverse Indiase zoetigheden en desserts. Gemalen zijn ze vaak de basis voor bijvoorbeeld kormacurry of snoep, zoals kaju barfi.

Gebruik je cashewnoten in je gerechten, dan moet je ze op het laatst toevoegen, want anders worden ze slap.

De vrucht van de cashewnoten boom lijkt op een kruising tussen een appel en een peer, met een gele of rode kleur. Die wordt jambu monyet genoemd en is 5 tot 11 cm. lang. Hij is eetbaar en heeft een sterke zoete geur en een zoete smaak. Het vruchtvlees van de cashewappel is zeer sappig. Maar omdat de schil kwetsbaar is, is hij niet geschikt om te verhandelen en daarom is hij hier onbekend. In Latijns-Amerika wordt er een vruchtendrank van gemaakt met een zeer verfrissende smaak. Een smaak die kan worden omschreven als een mix van mango, paprika en grapefruit.

Herkomst

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de cashew ligt in het Caribisch gebied en van Midden-Amerika tot in Noordoost-BraziliŽ. Tegenwoordig wordt hij wereldwijd in de tropen verbouwd, maar voornamelijk in India, BraziliŽ, Nigeria, Mozambique, IndonesiŽ en Tanzania.

De economie van het Afrikaanse Guinee-Bissau is voor 95% afhankelijk van de export van cashew-noten. De boom werd al in de zestiende eeuw door Portugese zeevaarders naar India en Mozambique gebracht. India is tegenwoordig het belangrijkste productieland van de cashew-appels en cashewnoten.

Teelt

De boom is ongeveer 10 - 12 meter hoog en groenblijvend met een korte, vaak onregelmatig gevormde stam. De bloemen staan in een pluim of tuil tot 26 cm. lang. De bloemen zijn eerst groen tot lichtgroen, maar worden later rood.

Verkrijgbaar

Cashewnoten worden in de supermarkt, reformwinkels en op de markt verkocht. Ze zijn meestal geroosterd en worden gezouten of ongezouten verkocht. In de oosterse toko worden ze ongebrand verkocht.

Allergie

Cashewnoten kunnen bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken, zij het in mindere mate dan bij andere notensoorten. Deze mensen kunnen ook allergisch reageren op het eten van mango's en pistachenoten, want die behoren tot dezelfde familie als de cashewnoot.

Men kan heftig op cashewnoten reageren, zo erg zelfs dat men met spoed moet worden behandeld. Deze allergieŽn worden veroorzaakt door de eiwitten in de noten. Koken verwijdert deze eiwitten niet.

Voedingswaarden van cashewnoten ( per 100 gr. )
591
2477
4
18,5
22,5
-
46,5
9,5
28
7,5
-
7,5
Vitamines van cashewnoten ( per 100 gr. )
0,01
0,63
0,26
0,35
50
-
-
-
Mineralen van cashewnoten ( per 100 gr. )
14
550
31
370
2,8
140
3,7
4,8