Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Koffie-extract

Kenmerken

Koffie-extract is zeer geconcentreerde koffie. Het is te koop in kleine flesjes. Het extract wordt gebruikt om aan gerechten, zoals gebak, snoep of ijs een koffiesmaak te geven, zonder al te veel vloeistof toe te moeten voegen. Door de hoge concentratie heb je maar weinig nodig om het gewenste resultaat te krijgen.

Samenstelling

Koffie-extract wordt van gemalen koffie gemaakt. De kwaliteit hangt sterk af van de gekozen kwaliteit van de koffiebonen. Extract van arabicabonen zal anders smaken dan dat van robustabonen. Ook de manier van branden is erg belangrijk voor het eindresultaat wat smaak betreft.

Om koffie-extract te verkrijgen moet je zorgen, dat het grootste deel van het water uit de koffie verdampt. In de levensmiddelenindustrie hebben ze hiervoor speciale machines, eigenlijk een grote percolator. Water met een temperatuur van 170 tot 190 graden wordt met een druk van 15 tot 20 atmosfeer door de gemalen koffie geperst om zo sterke koffie te zetten. Door allerlei filters komt de uiteindelijke koffie als een soort stroop van 40 graden in het laatste reservoir terecht. Hier wordt door centrifugeren de laatste harde deeltjes uit de vloeistof gehaald. Daarna wordt het extract snel afgekoeld om alle aroma's te behouden.

Smaak

Koffie-extract moet er voor zorgen, dat de smaak van koffie aan het gerecht wordt gegeven. Het is ideaal voor de bereiding van bv. gebak, desserts (bv. crème brulée of meringues), ijs, zoete sauzen en warme dranken. Ook heel erg lekker in warme chocolademelk, cake, tiramisu, koekjes, brownies of als toevoeging aan geklopte slagroom.

Verkrijgbaar

Koffie-extract is te koop in de oosterse toko's, bakspeciaalzaken en misschien ook in de supermarkt.