Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Rijsttafel tips

De beste tips op een rij voor het maken van een rijsttafel!

Een rijsttafel maken lijkt een hoop werk, wat natuurlijk ook wel een beetje waar is. Daarom moet je het maken van gerechten goed plannen. Lees op deze pagina de beste en handigste tips om je te helpen met het maken van een Indonesische rijsttafel!

Voorbereiding groente-, ei- en vis/garnaalgerechten

Deze bereid je op de dag zelf, want de ingrediënten moeten kort bereid worden. De sauzen kun je wel de vorige dag bereiden. Bewaar ze in de koelkast in een diepvriesdoosje met een etiket met de naam van het gerecht erop. De gemarineerde vis, garnalen, ei en groenten kan je dan in de saus bereiden.

Raak bekend met de gerechten die je wilt serveren

Natuurlijk wil je dat je gasten van je gerechten genieten. Daarom is het belangrijk dat je zelf al weet hoe een bepaald gerecht smaakt. Je kunt denken aan hoe kruidig een gerecht is, hoe scherp een gerecht is etc. Met deze kennis over de gerechten kun je beter bepalen of je gasten de gerechten lekker zullen vinden.

Voorbereiding vleesgerechten

Het vlees altijd goed laten marineren, het liefst een hele nacht. Je kunt de vleesgerechten al een paar dagen van te voren bereiden. Vries ze daarna in, ontdooi de avond voor gebruik en verwarm op de "grote" dag. Gerechten met santen moet je zonder deksel op de pan opwarmen, anders kan de santen gaan schiften. Zo sta je op de dag zelf niet de hele tijd in de keuken.

Hoeveelheid vlees per persoon bepalen

Je neemt gemiddeld 200 à 250 gram vlees per persoon, afhankelijk of de gasten grote eters zijn. Voorbeeld: Ben je met 6 personen, dan reken je 1500 gram vlees, verdeeld over kip-, varkens- en rundvlees. Dus dan heb je 500 gram kip, 500 gram rund- en 500 gram varkensvlees nodig.

Voorbereiding Sateh

Marineer de blokjes vlees een hele nacht. De volgende dag rijg je ze aan stokjes, die je daarna roostert. Dit kan boven een houtskoolvuurtje op de barbecue, op een electrische grill, onder de grill van de oven of in een grillpan. De marinade gebruik je om de pindasaus extra op smaak te brengen.

Warm houden van rijsttafelgerechten

Het makkelijkste gaat dit in een chafing dish. Dit is een grote roestvrijstalen schaal met heet water. De gerechten doe je in bijbehorende schalen. Die hang je in het hete water. Deksel er op en je gerechten blijven heerlijk warm. Rechauds en warmhoudplaten werken ook prima, maar de kans bestaat dat het gerecht verder bakt en kan aanbranden.