Soto Ayam

Rijkelijk gevulde kippensoep

Soto Ayam | Indonesisch-Culinair.nl


IngrediŽnten:

- 1 grote kip
- 6 hardgekookte eieren
- 400 gr. spitskool
- 400 gr. Chinese kool
- 200 gr. tauge
- 100 gr. su-un
- 100 gr. djahe
- 2 grote aardappelen
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 3 kippenbouillonblokjes
- halve theelepel peperkorrels
- 4 serehstengels
- 4 daun salam
- 4 daun djeruk purut
- halve theelepel kunyit
- 4 theelepels laos
- 1 grote citroen
- 4 eetlepels selderie
- 2 eetlepels bieslook
- olie
- zout

Bereiding:

Snijd de citroen in partjes. Snipper de uien, pers de knoflook en kneus de djahe. Kook de kip met ruim 2,5 ltr. water, bouillonblokjes, peperkorrels, djahe, sereh, salam en djeruk purut ruim een kwartier. Haal de kip er daarna uit en snijd het vlees in stukjes. Laat de botten met de vleugeltjes nog een paar uren op klein vuur zachtjes trekken. Wrijf 4 eetlepels uien met knoflook, kunyit, laos en een weinig zout tot een pasta. Bak deze in 2 eetlepels olie en voeg het kippenvlees toe. Bak dit alles tot de kruiden zich met het vlees gemengd hebben en alles er geel uitziet. Bak de rest van de uien knapperig bruin en laat ze uitlekken. Halveer de eieren.

Snijd de spits- en Chinese kool in hele dunne sliertjes en stoom ze ca. 4 min., laat ze uitlekken. Blancheer de tauge en laat ze uitlekken. Hak de selderie en de bieslook zo fijn mogelijk. Doe de kool, tauge, bieslook, selderie, eieren, gebakken uien en partjes citroen apart in schaaltjes en zet ze op tafel. Schil en snijd de aardappels in stukjes. Week de su-un ca. 10 min. Breng de bouillon aan de kook. Zeef het, zet het weer op en doe er de aardappel en de su-un bij. Voeg er 5 min. later de kip en kruiden aan toe. Zet het vuur laag als alles kookt. Laat nog kort doorkoken tot de aardappelstukjes zacht, maar niet papperig zijn en het kippenvlees door en door warm is. Doe de soto in een grote soepkom.

Serveer dit gerecht op de volgende manier:

Schep in een bord een bodempje warme rijst. Leg daar bovenop een paar lepels kool en tauge. Overgiet dit met een flinke schep van de kippensoep. Zorg ervoor dat de kip goed met de bouillon gemengd is. Doe hier overheen de gebakken uien, selderie en bieslook en daarna het gehalveerde ei. Pers er een partje citroen over uit en voeg er enkele druppeltjes ketjap bij. Serveren met kroepoek en sambal oelek.

Soto Ayam